Afval van koffie nu duurder dan koffie zelf

De koffieboeren hebben een nieuw product ontdekt dat de inkomsten uit de traditionele verkoop van bonen kan aanvullen. Gebleken is immers dat ook de schillen van de bonen, die vroeger vooral werden weggegooid, de basis van een populaire drank kunnen vormen. Inmiddels hebben een aantal grote koffieverkopers het product al in hun aanbod opgenomen.

Generaties koffieboeren toonden weinig interesse voor de schil van de bonen die werden geoogst. Vaak werden die schillen verwerkt tot goedkope kunstmest, maar in de meeste gevallen kwamen deze restanten gewoon bij het afval terecht.

Enkele jaren geleden begonnen de boeren echter te begrijpen dat deze schillen wel degelijk een belangrijke meerwaarde konden bieden en over commerciële mogelijkheden beschikten. Door de schillen te drogen en vervolgens in heet water te dompelen, krijgt men immers cascara, een drank met een bijzonder interessant aroma. Inmiddels wordt het product door een aantal grote ketens op de markt gebracht.

Interessante prijs

Onder meer koffieketen Starbucks heeft een nieuwe productcategorie, gebaseerd op cascara, in de Verenigde Staten en Canada op de markt gebracht. Ook concurrenten zoals Stumptown Coffee Roasters en Blue Bottle Coffee hebben inmiddels cascara aan hun menu’s toegevoegd. Intelligentsia Coffee overweegt gelijkaardige stappen.

Dankzij de sterke interesse van deze ketens kan voor het product zelfs vaak een hogere prijs worden verkregen dan voor de traditionele koffie. Producenten in El Salvador getuigen 7 dollar te ontvangen voor een pond cascara, terwijl voor eenzelfde volume koffie momenteel slechts een bedrag van ongeveer 1,20 dollar kan worden gevraagd. De prijs van koffie is tot het laagste niveau in ongeveer twee jaar gedaald, te wijten aan een overaanbod arabica-bonen.

Aroma’s

“Cascara bevat ook weinig cafeïne en heeft een minder assertieve smaak dan koffie,” betogen de verkopers. “Er kunnen ook verschillende aroma’s worden aangeboden. Naast hibiscus is er daarbij ook sprake van onder meer papaja of groene appels, afhankelijk van de locatie van de teelt en de karakteristieken van de productie.”

Er wordt wel opgemerkt dat de verkoop van cascara op dit ogenblik nog altijd te bescheiden in omvang blijft om gemeten te kunnen worden. Wel wordt een groeiende vraag gemeld, maar het is niet zeker of dat tot een duurzame sector kan leiden.

“De boeren lopen nog steeds een risico dat cascara niet meer zal zijn dan een voorbijgaande bevlieging,” werpen waarnemers op. “Ook de afnemers willen garantie. Zij willen niet het risico lopen dat met een verkoop wordt begonnen en het jaar daarop geen voorraden meer beschikbaar zijn.”

De lokale boeren wijzen echter op de toename van de verkoop. Ze benadrukken ook dat de toenemende populariteit van de cascara geen enkele concurrentie blijkt voor de traditionele koffiemarkt.

Meer