Afgelopen tien jaar is spaargeld 13 procent minder waard geworden

Elke 100 euro die u 10 jaar geleden op een spaarboekje gezet hebt, is vandaag – ondanks de ontvangen rente – nog slechts 87 euro waard. Het feit dat de inflatie al jaren hoger ligt dan de rente, is de boosdoener.

Dat schrijven VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck en Knack-journalist Ewald Pironet in hun boek ‘Investeren in de tweede helft van leven’. Ze onderzochten de effecten van de verhouding tussen inflatie en rente op de lange termijn en concluderen dat zo’n 20 procent van het spaargeld verdampte sinds het begin van deze eeuw.

De extreem lage rente is niet nieuw. Na de bankencrisis van 2008 duwde de Europese Centrale Bank de rente naar 0 procent, om ons zo te motiveren om geld uit te geven en niet op te potten. Het gevolg is bekend: de Belgische banken bieden al jaren een totale rente van 0,11 procent per jaar, wat het wettelijke minimum is in ons land.

Op dat vlak is er niet meteen beterschap onderweg. De Europese Centrale Bank besliste bij de start van de coronacrisis dat het beleid van nulrente er eentje is om te blijven. In combinatie met de inflatie zal het verlies voor de Belgische spaarders, die momenteel in totaal voor 300 miljard euro aan spaargeld hebben staan, nog verder oplopen.

Meer