Affiches met foto en naam van wie zich tegen onafhankelijkheid verzet hangen in Catalaanse straten

In een aantal Catalaanse gemeenten worden mensen die zich tegen de onafhankelijkheid verzetten nu publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Smaadschriften met foto’s van de betrokkenen en hun  vermeende verzetsdaden duiken op in het straatbeeld.

De krant El País publiceert in haar weekendeditie een voorbeeld van zulke affiches. Daarop worden naast de naam van de betrokkene ook zijn vermeende ‘misdaden’ beschreven. In een aantal gevallen worden zelfs de café’s vermeld waar de ‘misdadigers’ in kwestie zich vaak ophouden.

De onafhankelijkheidsactivisten vragen de bevolking om buren aan te geven die zich aansluiten bij anti-onafhankelijkheidsbewegingen. Ze noemen die mensen ‘fascisten’ en beschuldigen hen van agressie of van lidmaatschap van uiterst-rechtse partijen en groeperingen. In Balsareny, een gemeente met 3.000 inwoners, worden een aantal mensen beschuldigd van lidmaatschap van de Grupos de Defensa y Resistencia (GDR).

“Haal die fascisten van onze straten”

Die vormen het tegengewicht van de onafhankelijkheidsstrijders van de Comités de Defensa de la República (CDR). Balsareny is een bolwerk van de CDR. Vorig jaar werd hier een woning waar een Spaanse vlag aan het balkon was opgehangen, door onbekenden in brand gestoken. Poppen die niet-separatisten moesten voorstellen, werden aan een brug van de autosnelweg omgekeerd opgehangen.

“Haal die fascisten van onze straten. Als u deze mensen tegenkomt in het dorp, laat het ons dan weten. Het fascisme rukt op als we het niet bestrijden,” staat op de affiches te lezen.

De mensen die op de affiches staan afgebeeld hebben ondertussen in Barcelona klacht neergelegd bij het gerecht wegens aanzetten tot haat, bedreigingen, laster en eerroof. Ze worden bijgestaan door advocaten gespecialiseerd in grondwettelijk recht.

Op naar nieuwe verkiezingen?

De situatie in Catalonië is ondertussen volledig geblokkeerd. Niet enkel zijn meer dan 4.000 Catalaanse bedrijven de deelstaat al ontvlucht, de Catalaanse minister-presidente Quim Torra (links op de foto boven) dreigde er onlangs ook nog eens mee de socialistische minderheidsregering van premier Sánchez op te blazen, indien hij niet voor 1 november ‘een internationaal erkend referendum over zelfbeschikkingsrecht voor Catalonië’ mag organiseren.

9 Catalaanse politici zitten nog steeds in de gevangenis in afwachting van hun proces, terwijl er 7 naar het buitenland zijn gevlucht, onder wie voormalig president Carles Puigdemont, die in België verblijft. Ze worden o.a. verdacht van rebellie, ontrouw, burgerlijke ongehoorzaamheid en het misbruik van overheidsgeld om het illegale referendum van 1 oktober 2017 mogelijk te maken. Madrid blijft dus ook anno 2018 nog altijd denken een politiek probleem te kunnen oplossen voor de rechtbanken, eerder dan via de dialoog,

Maar ook binnen het separatistische front begint de eensgezindheid af te brokkelen. De antikapitalistische CUP, die met vier zetels de ‘kingmaker’ is in het Catalaanse parlement, en de CDR (Comités de Defensa de la Republica of Comité ter verdediging van de Republiek), eisen niets minder dan een onmiddellijke afscheuring van Spanje of het ontslag van de regering Torra. De ‘clan’ rond Puigdemont, wiens invloed buiten zijn ‘inner circle’  duidelijk begint te verwateren, zou daarom aansturen op nieuwe verkiezingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20