Catalonië en de prijs van de republiek: 4.000 bedrijven vertrokken, 20% van het bbp is weg

De Spaanse deelstaat Catalonië heeft in het eerste kwartaal van 2018 amper 346 miljoen euro aan buitenlandse investeringen kunnen binnenhalen, ruim 61,7% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden.

De Catalanen moeten op dat vlak naast Madrid nu ook het Baskenland laten voorgaan, blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Industrie, Handel en Toerisme. Madrid laat in dezelfde periode een stijging van 81,3% opmeten. Buitenlandse bedrijven kiezen dus steeds vaker voor de Spaanse hoofdstad, zolang de situatie in Catalonië onduidelijk blijft.

4.057 bedrijven verlieten Catalonië

Die politieke situatie weegt verder op de Catalaanse bedrijven, want ook in het eerste kwartaal van 2018 verhuisden nog eens 1.695 bedrijven hun hoofdzetel naar een andere deelstaat. Dat is bijna 800% meer dan in het eerste kwartaal een jaar geleden, aldus berekeningen van financiëledatabeheerder Dun & Bradstreet.

In omgekeerde richting kwamen er maar 94 bedrijven bij. Het zakencijfer dat zo uit Catalonië wegvloeit bedraagt om en bij de 14,4 miljard euro. In totaal zijn sinds het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober nu al 4.057 bedrijven uit Barcelona en omstreken weggetrokken. Grote bevoordeelde van deze vaandelvlucht is opmerkelijk genoeg de deelstaat Madrid, die meer dan 60% van die bedrijven mocht verwelkomen.

20% van het bbp is weg

Op de Spaanse radiozender Cadena Cope gaf Josep Bou, de voorzitter van de werkgeversvereniging Empresaris de Catalunya, duiding bij bovenstaande cijfers. Volgen hem heeft 20% van het Catalaanse bruto binnenlands product nu de deelstaat verlaten. In totaal is 44 miljard euro aan omzet naar andere Spaanse deelstaten vertrokken. “Het is niet aan mij om te oordelen of wat de separatisten doen goed of slecht is,” zei Bou, “maar de reactie op wat ze doen is in ieder geval slecht.”

Benoeming Quim Torra olie op het vuur voor de zakenwereld

De benoeming van de separatist Quim Torra aan het hoofd van de Generalitat de Catalunya heeft de gemoederen niet kunnen kalmeren. Sinds zijn aanwijzing hebben nog eens meer dan 100 bedrijven hun koffers gepakt.

Torra (rechts op de foto naast de Spaanse premier Pedro Sánchez en koning Felipe, ter gelegenheid van de opening van de Mediterraanse Spelen in Tarragona op 22 juni) had dan ook aangekondigd voor 100% de agenda van zijn afgezette voorganger Carles Puigdemont te zullen uitvoeren. Deze laatste verhuisde eerder deze week van Berlijn naar Hamburg, waar hij wacht op een beslissing van het Duitse gerecht inzake zijn mogelijke uitlevering aan Spanje.

Het ondernemersverbond Empresaris de Catalunya had de benoeming van Torra onmiddelijk verworpen en noemde hem ‘een vertegenwoordiger van extreem radicalisme met xenofobe trekjes’. Joaquin Gay de Montellà, president van het werkgeversverbond Foment del Treball, vreest dat de weerslag van de acties van de separatistische beweging nog moet volgen: “Vandaag wordt de economie nog gedragen door een gunstige wind, maar ik waarschuw de schippers: indien we niets doen zullen we een zware prijs betalen voor wat zich de voorbije maanden heeft afgespeeld.”


© EPA

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.