In Barcelona is Quim Torra door het parlement tot president verkozen. 66 parlementsleden gaven hem het vertrouwen, één meer dan de 65 nee-stemmers. De 4 parlementsleden van de antikapitalistische, separatistische CUP – een partij die heeft beloofd enkel mensen te zullen steunen die met onmiddellijke ingang de Republiek Catalonië zullen uitroepen – onthielden zich en maakten zijn benoeming op die manier mogelijk. Zijn aanstelling moet ook de opheffing van het artikel 155 mogelijk maken, dat het bestuur van Catalonië in oktober vorig jaar bij de regering in Madrid had ondergebracht.
Torra werd in extremis naar voren geschoven door de afgezette en in Duitsland in ballingschap verblijvende president Carles Puigdemont. Van beroep is Torra advocaat. In 2008 richtte hij een uitgeverij op, die is gespecialiseerd in de heruitgave van pro-Catalaanse werken. Hij is ook een van de mede-oprichters van de Assemblea Nacional Catalana die ijvert voor de onafhankelijkheid van Catalonië.
Hoewel Torra een politieke maagd is (hij werd voor de eerste keer verkozen in december 2017 en heeft dus niets te maken met het ongrondwettelijke referendum van 1 oktober vorig jaar), die zijn separatistische ideeën voornamelijk in zijn geschriften heeft verdedigd, moet zijn aanstelling als een voortzetting van de separatistische koers van zijn voorganger worden beschouwd.
In 2012 schreef Torra een stuk waarin hij niet-Catalanen vergeleek met “beesten, die leven, sterven en zich voortplanten.’ In een tweet die hij in hetzelfde jaar verstuurde noemde hij de Spanjaarden ‘schaamteloze plunderaars’.
De voorbije dagen werden verschillende schrijfsels/ tweets met xenofobe uitlatingen van Torra uit de archieven opgevist.
Tijdens de debatten die aan zijn verkiezing vooraf gingen excuseerde Torra zich voor ‘tweets’ en ‘een of ander artikel waaraan een enkeling aanstoot zou kunnen nemen.” Ook had hij gewag gemaakt van ‘een humanitaire crisis in Catalonië’.
Ondernemers zijn niet te spreken over de aanstelling
De voorzitter van de Spaanse Kamer van Koophandel, de Catalaan Josep Lluís Bonet, heeft Torra gevraagd ‘de wet te respecteren en de dialoog met Madrid op te starten teneinde de abnormale situatie die in Catalonië heerst te overkomen’.
Het ondernemersverbond Empresaris de Catalunya heeft de benoeming van Torra verworpen en noemt hem ‘een vertegenwoordiger van extreem radicalisme met xenofobe trekjes’. “Zijn programma vindt haar oorsprong in de illegaliteit en zal daarom de juridische onzekerheid aanscherpen en de investeringen in de deelstaat afremmen, met grote gevolgen voor de werkgelegenheid,” schrijven de ondernemers in een verklaring.
Ook Joaquin Gayde Montellà, president van het werkgeversverbond Foment del Treball, vreest dat de weerslag van de acties van de separatistische beweging nog moet volgen: “Vandaag wordt de economie nog gedragen door een gunstige wind, maar ik waarschuw de schippers: indien we niets doen zullen we een zware prijs betalen voor wat zich de voorbije maanden heeft afgespeeld.”
[Na de politieke onzekerheid die volgde op het referendum van 1 oktober 2017 hebben meer dan 3.000 bedrijven hun zetel vanuit Catalonië naar andere Spaanse deelstaten verhuisd.]
Rajoy: “Torra beoordelen op zijn daden, niet zijn woorden”
Ook de Spaanse premier Rajoy heeft zijn twijfels over de aanstelling van Torra, maar zei ‘eerder zijn daden te zullen afwachten, dan zijn woorden te beoordelen, maar dat altijd binnen de naleving van de Spaanse grondwet’.
Torra lijkt dus vooral van plan de agenda van de 48% Catalanen te gaan verdedigen die voor separatistische partijen hebben gestemd. Op geen enkel moment liet Torra uitschijnen bruggen te zullen bouwen of rekening te zullen houden met de overige 52% inwoners van de deelstaat.
Torra begon zijn redenering door te stellen dat Carles Puigdemont ‘de president van Catalonië is’ en dat hij hem slechts tijdelijk vervangt. Hij eindigde door te zeggen dat deze laatste in die functie zal worden herbenoemd.
Hebben ook binnen de separatistische meerderheid velen hun twijfels over de kandidaat van Puigdemont, dan wilde men tegen elke prijs nieuwe verkiezingen vermijden, een scenario dat zo slechts op een paar dagen na werd vermeden.
De nieuwe president vliegt dinsdag alvast naar Berlijn om er met Carles Puigdemont de situatie te evalueren en er zijn eerste instructies te krijgen.
Ironisch genoeg is de benoeming van Quim Torra – die ook opriep tot ‘de mobilisering van het volk om te vermijden dat de normale gang van zaken wordt hervat’ – niet de eerste daad van de onafhankelijke Republiek Catalonië, maar zal ze in het Catalaanse Staatsblad verschijnen, ondertekend door koning Felipe VI.