Activisten vandaliseren honderden SUV’s in Gentse binnenstad

Actievoerders hebben in Gent de afgelopen nacht honderden auto’s besmeurd met nepbloed en pamfletten op de wagens gekleefd. Daarmee willen ze protest voeren tegen SUV’s in de binnenstad.

De actie is georganiseerd door anti-SUV België en het collectief TOON, die stuurden een gezamenlijke mail rond bij verschillende redacties met daarin hun statement.

“Privatisering van de veiligheid”

“De opmars van de Sports Utility Vehicle komt neer op een privatisering van de veiligheid op de weg”, staat in de mail te lezen. “Zij die het hoger kostenplaatje van een SUV kunnen betalen – zowel in aankoopprijs als in verbruik – wanen zich veilig in hun pantserwagen terwijl de publieke veiligheid erop achteruit gaat.”

Volgens de actievoerders hebben ze geen permanente schade aan de auto’s gebracht, de stickers zouden “gemakkelijk te verwijderen” zijn en het nepbloed is “biologisch afbreekbaar”. Desalniettemin leverde het honderden Gentenaren een enorm onaangename ochtend op. Ook zorgwekkend zijn de laatste woorden van het bericht: “Er is geen schade toegebracht. Nog niet.” Moeten eigenaars van SUV’s in de stad zich zorgen beginnen maken?

De politie raadt alvast alle gedupeerden aan om een online aangifte te doen via het e-loket.

Even populair als omstreden

SUV’s zijn in elk geval aan een stevige opmars bezig op de automarkt. Ruim 46 procent van alle wagens die in 2021 wereldwijd werden verkocht waren van het statige type. De kritiek op de SUV ligt vooral bij het formaat: door de hogere positie en stevige carrosserie hebben de bestuurders een veiliger gevoel, maar ze zouden zich minder alert zijn van hun omgeving. Het zware model zorgt er ook voor dat de wagens meer verbruiken. Daarom pleitten in het verleden al kritische mobiliteitsexperts voor een verbod op SUV’s in drukbevolkte stadscentra.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20