Actiris en Fedasil slaan handen in elkaar om asielzoekers aan het werk te krijgen

De Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris en Fedasil, de instelling die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, slaan de handen in elkaar om asielzoekers in Brussel aan de slag te krijgen. Ze hebben daarvoor een samenwerkingsakkoord ondertekend.

Doel van dat samenwerkingsakkoord is om ‘de sociale en professionele integratie van asielzoekers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te ondersteunen’, klinkt het. Via het akkoord zal de samenwerking en communicatie tussen de twee organisaties verbeterd worden.

Asielzoekers zullen niet alleen tips krijgen over de arbeidsmarkt en de diensten van Actiris, maar ook begeleiding krijgen in hun professionele traject. Als kandidaat-vluchtelingen vroegtijdig in contact gebracht worden met Actiris, kunnen ze sneller ingeschakeld worden op de arbeidsmarkt als ze een legaal statuut hebben verkregen, verklaart Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt.

Wachten op beslissing

Asielzoekers die een beschermingsstatus kregen of die minstens vier maanden geleden een verzoek voor internationale bescherming deden en wachten op een beslissing komen in aanmerking voor het project. Er bestaan al gelijkaardige akkoorden tussen Fedasil en de VDAB in Vlaanderen en Forem in Wallonië.

‘Iedereen die hier toekomt heeft competenties. Of mensen nu mogen blijven of niet, die competenties moeten ze kunnen inzetten. Met zomaar zitten wachten op een ja of een nee is niemand gebaat. Wie werkt, draagt bij’, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20