Action veroordeeld voor ontslag werknemer die tasje van 3 cent meenam

De lageprijzenketen Action moet een Nederlandse werknemer 7.000 euro schadevergoeding. De rechtbank in Arnhem oordeelde dat de man onterecht ontslagen werd nadat hij een tasje van 3 cent mee naar huis nam zonder het te betalen.

We schrijven 20 februari. Carnaval was in aantocht in Velp in het Nederlandse Gelderland en om zich daarop voor te bereiden had een 41-jarige rekkenvuller bij Action zich 20 poncho’s aangeschaft bij zijn werkgever. Die had hij netjes afgerekend voor zijn shift, maar om alles goed te kunnen meenemen had hij ’s avonds alles in een zakje gestoken. Omdat de kassa al gesloten was, besloot hij de 3 cent die hij verschuldigd was de volgende dag te betalen, maar naar eigen zeggen vergat hij dat. Een paar weken later kreeg hij zijn ontslag.

De rechter oordeelt dat dat wat ver ging omdat de actie niet als diefstal kan gezien worden. ‘Het zakje was eigenlijk niet echt iets waard, dus is het helemaal niet vergelijkbaar met iets meenemen uit de rekken’, klinkt het. Komt daarbij dat de man voor zijn werk in financiële problemen zat en na zijn ontslag opnieuw. ‘Dankzij zijn job had hij zijn leven weer een beetje op de rails’, argumenteert de rechter. Op dit moment zit hij opnieuw in schuldbemiddeling.

Nultolerantie

De man krijgt zijn werk niet terug, maar Action moet hem wel een schadevergoeding van 7.000 euro en zijn proceskosten van 8.000 euro terugbetalen.

Action staat al langer bekend om zijn nultolerantie. Eerder deze maand werd de keten al eens veroordeeld voor het ontslag van een personeelslid dat haar familie een korting van 1,69 euro had gegeven.

De keten benadrukt dat ze haar nultolerantiebeleid blijft aanhouden. ‘In dit geval heeft de rechter geoordeeld op basis van specifieke en deels persoonlijke omstandigheden. Wij hebben kennis genomen van deze uitspraak en beraden ons op eventuele aanscherpingen in de uitvoering van ons beleid’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20