ABVV start met online dienstverlening voor werknemers van Uber en co.

Wie werkt voor diensten als Uber of Deliveroo kan vanaf vrijdag terecht bij het ABVV. De socialistische vakbond lanceert een website waar de medewerkers van deeleconomieplatformen nu al terechtkunnen met vragen; na de testfase wil het ABVV dat verder ontwikkelen tot een volwaardige vakbondsafdeling.

Wie werkt voor deeleconomieplatformen als Uber, Deliveroo of Listminut ontbreekt het vaak aan sociale omkadering en bescherming. Wie voor dergelijk platform werkt, krijgt niet dezelfde sociale en juridische bescherming als een werknemer in loondienst, ook niet als het om een hoofdactiviteit gaat, en er is heel wat onduidelijkheid over welke regels van toepassing zijn op de medewerkers.

Het ABVV wil hen daarbij ondersteunen en lanceert daarom vrijdag ‘ABVV Platform’. Koeriers, chauffeurs, klusjesmannen en andere medewerkers in de deeleconomie kunnen daar terecht met allerhande vragen. De werking, waarvoor de verschillende ABVV-centrales de handen in elkaar slaan, is bereikbaar via een website, een forum en via sociale media als Facebook.

Het gaat in eerste instantie om een testfase, legt federaal secretaris Issam Benali uit. ‘We willen vooral de mensen bereiken die we nu nog niet bereiken. We willen weten wie die mensen zijn, wat er nodig is om hen te helpen en welke vragen ze hebben.’ De vakbond vraagt daarom ook nog niet meteen lidgeld. ‘We kijken een paar maanden de kat uit de boom. We hebben de eerste vragen al binnen gekregen, en gaan het nu stapsgewijs verder laten ontwikkelen.’

De christelijke vakbond ACV startte in juni vorig jaar met United Freelancers. Die vakbondsafdeling richt zich op zelfstandigen zonder personeel, freelancers of bijklussers, en ook medewerkers uit de deeleconomie kunnen er terecht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20