Abortuskwestie keert sneller dan verwacht terug: mogelijk volgende week al stemming

Het laatste brandje is nog niet helemaal geblust, of de vorige kwestie steekt opnieuw de kop op. Sneller dan verwacht is de Raad van State klaar met zijn advies over de versoepeling van de abortuswetgeving.

Waarover gaat het? Vorige week kwam het tot een serieuze aanvaring tussen ‘koningen’ Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR). Aanleiding was een wetsvoorstel over de uitbreiding en depenalisering van abortus dat de Kamer al maanden in de ban houdt. CD&V is daar, net zoals N-VA overigens, niet voor te vinden en had verkregen om de heikele kwestie over het zomerreces te tillen. Zo konden de de drie koningen alles inzetten op de regeringsonderhandelingen.

Opeens lanceerde Bouchez echter een torpedo, door te stellen dat zijn Kamerleden ‘vrij’ zijn om de versoepeling in de abortuswet naar ‘eer en geweten’ te stemmen. Na een heftige meeting met de nodige decibels kon de rust terugkeren. De wonderoplossing bestond erin de ethische dossiers te koppelen aan de formatie. In de praktijk werd het wetsvoorstel al voor de derde keer naar de Raad van State gestuurd.

Het nieuws? De Raad van State heeft het advies over de laatste amendementen van het wetsvoorstel, dat abortus volledig uit de strafwet haalt en de termijn van twaalf naar achttien weken verlengt, klaar. In principe kan de Kamer dus volgende week al stemmen over het wetsvoorstel, met alle gevolgen van dien voor de regeringsonderhandelingen.

En? Groen en PS sturen alvast aan op een snelle stemming. De Franstalige socialisten hebben aan Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) gevraagd om het punt op de agenda van volgende woensdag te plaatsen. Op Twitter schrijft Kamerlid Jessika Soors (Groen) dat ze uitgaat van een stemming volgende week. En ook Open Vld en MR laten weten dat ze de zaken gewoon laten begaan in de Kamer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20