‘Drie koningen’ leggen het bij na aanvaring over versoepeling abortuswet

Nadat Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez donderdag een zware aanvaring hadden over de versoepeling van de abortuswet én de CD&V-voorzitter ermee dreigde om te stoppen met de formatieopdracht, zijn de spanningen nu enigszins weggenomen. De Arizona-coalitie is daarmee nog niet dood.

‘Na respectvol overleg beslissen de drie onderhandelaars verder met volle kracht al hun politieke energie te stoppen in het herstelbeleid en de heropbouw van het land na deze coronacrisis.’ Dat is de officiële boodschap die naar buiten komt na een heftige meeting met de nodige decibels, waarin CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn MR-tegenhanger Georges-Louis Bouchez de plooien hebben gladgestreken.

Zomerreces

Aanleiding was een wetsvoorstel over de uitbreiding en depenalisering van abortus dat de Kamer al maanden in de ban houdt. CD&V is daar, net zoals N-VA overigens, niet voor te vinden en had verkregen om de heikele kwestie over het zomerreces te tillen. Zo konden de de drie koningen – Coens, Bouchez en Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert – alles inzetten op de regeringsonderhandelingen.

Maar donderdagmorgen lanceerde Bouchez opeens een torpedo, door te stellen dat zijn Kamerleden ‘vrij’ zijn om de versoepeling in de abortuswet naar ‘eer en geweten’ te stemmen. De MR-voorzitter wist goed genoeg dat hij CD&V meteen zwaar zou bruuskeren. Coens reageerde ook inderdaad verontwaardigd en ging vrijdag op Radio 1 verkondigen dat een ‘herstel van vertrouwen’ noodzakelijk was voor de formatiegesprekken weer konden heropstarten.

‘No way’

De wonderoplossing bestaat erin dat de CD&V-voorzitter zijn zin krijgt, want de ethische dossiers worden weggehaald uit het parlement. ‘Alle andere kwesties zullen in de schoot van de onderhandelingen besproken worden, met wederzijds respect voor elk z’n standpunt. Bij de afbakening van het regeerakkoord zullen meerdere zaken aan bod komen, waaronder dat van de ethische dossiers’, klinkt het in een gezamenlijk persbericht.

Die beslissing kan meteen op forse tegenkanting van de oppositie rekenen. Kamerlid en Groen-fractieleider Kristof Calvo schrijft ‘no way’ dat men ‘het parlement aan banden wil leggen’ op Twitter. Vlaams Parlementslid Tom De Meester (PVDA) houdt het op ‘sire, er zijn geen liberalen meer.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20