Abonnementsformule voor iPhone niet meer veraf

Apple werkt in alle stilte aan een abonnementsformule om een iPhone te kopen. Die aanpak moet de Amerikaanse technologiereus voorzien van vaste en terugkerende inkomsten.

Het is een idee dat verschillende investeerders al jaren suggereren: hardware verkopen via een soort leasesysteem, zeg maar. Op die manier krijgt de omzet van Apple een andere opbouw. Minder inkomsten uit transacties – zoals de verkoop van één iPhone – en meer constante inkomsten genereren, het is bovendien een handige manier om de aandelenprijs te verhogen.

Oplossing voor stagnerende verkoop

Een abonnementsformule in de markt zetten, zou niet onlogisch zijn. De iPhone blijft cruciaal voor Apple, maar de verkoop stagneert al een tijdje. Sinds vorig jaar maakt de hardwaregigant niet meer bekend hoeveel iPhones het elk kwartaal verkoopt. Toen een analist onlangs polste naar de mogelijkheid van een soort iPhone-abonnement, diende Tim Cook hem wat cryptisch van antwoord. ‘We weten dat er veel gebruikers zijn die zo’n soort terugkerende betaling willen’, zei de Apple-CEO.

Nochtans zou het Apple weinig moeite kosten om een abonnementsformule op te zetten. Door opslagdienst iCloud en de nagelnieuwe streamingdienst Apple TV+ te koppelen aan hardware-updates, kan dat subscriptie-model snel overeind staan. In zekere zin heeft Apple de basis voor dat model zelfs al enkele jaren geleden gelegd.

Upgrade Program en Apple Card

Zo laat Apple sinds 2015 toe dat klanten hun iPhone maandelijks afbetalen, in plaats van het bedrag in één keer op tafel te leggen. Het aanvullende ‘iPhone Upgrade Program’ biedt klanten garantie én geeft hen de mogelijkheid om na 12 maanden een nieuwe iPhone te nemen. Ook kunnen iPhone-gebruikers hun oude toestel inleveren, in ruil voor een korting op het nieuwe model.

Een laatste voorbeeld is de Apple Card. Dat is een kredietkaart waarvoor Apple samenwerkt met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Het project loopt sinds augustus en kreeg vorige week opnieuw wat aandacht. Tim Cook maakte bekend dat Apple Card-gebruikers gedurende 2 jaar geen interesten moeten betalen op iPhone-aankopen. Of hoe een echt iPhone-abonnement dus niet meer veraf lijkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20