AB InBev onderhandelt met eigenaars over kwijtschelding huur cafés

Brouwer AB InBev onderhandelt met 700 eigenaars van panden over een kwijtschelding van de huur voor cafés. Voorlopig blijft de tegemoetkoming beperkt tot een uitstel van betaling van de huurgelden voor 1.543 klanten tijdens de lockdown. Dat zegt woordvoerster Karolien Cloots vrijdag.

Uitbaters van cafés hebben hun zaak drie weken geleden moeten sluiten door de coronamaatregelen. Om hun financieel verlies te compenseren, hebben diverse brouwerijen besloten om de huur kwijt te schelden. Het gaat onder meer over brouwerij Haacht, Palm en Moortgat.

Gehuurde panden

AB InBev, de grootste brouwer van het land, volgde dat voorbeeld nog niet. Dat leidt tot ongenoegen bij de cafébazen. ‘Wij hebben geen cafés in eigendom en huren de panden zelf’, zegt Cloots, communicatiemanager bij AB InBev Belux.

De brouwerij heeft contracten lopen met 700 eigenaars. De helft daarvan zit bij het vastgoedbedrijf Cofinimmo. ‘Wij proberen hen te overtuigen om de huur kwijt te schelden tijdens de hele periode van de lockdown’, stelt de woordvoerster. ‘Die onderhandelingen zijn volop aan de gang.’ Kleinere eigenaars hebben de huur al kwijtgescholden voor 42 cafés.

Heropstart

‘Wij hebben 1 miljoen euro uitgetrokken om op latere datum het heropstarten van de cafés te faciliteren. Dat geld dient voor het gratis schoonmaken van de tapleidingen en het vervangen van oude voorraden door vers bier’, zegt Cloots.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20