AB InBev-families worden grote aandeelhouder van dierenwinkels Tom&Co

De Belgische holding Verlinvest, een vehikel van de families achter bierreus AB InBev, wordt een “strategische aandeelhouder” van dierenwinkelketen Tom&Co. De deal illustreert de toenemende populariteit van huisdieren.

De onafhankelijke Belgische keten telt 180 winkels, waarvan 129 in België, 2 in Luxemburg en 49 in Frankrijk. Het begon allemaal in 1991 met een eerste winkel in het Brusselse Jette. Het merk werd uitgebouwd via franchisewinkels onder de vleugels van supermarktgroep Delhaize, die in 2016 de keten verkocht aan het management en een toenmalig directielid van Delhaize België. Met Verlinvest komt er weer een grote investeerder aan boord.

“Bloeiende sector”

Tom&Co zegt in de twee voorbije coronajaren recordresultaten te hebben geboekt. De omzet is in 2020 met 15 procent en in 2021 met 10 procent gestegen, tot 264 miljoen euro. “Gestimuleerd door de boom in de markt rond huisdieren, die nu als volwaardige leden van het gezin worden beschouwd, bloeit onze sector en is hij de laatste jaren sterk gegroeid”, zegt Thierry le Grelle, CEO en mede-aandeelhouder, in een toelichting.

Met de kapitaalinjectie van Verlinvest – een bedrag of percentage van het belang werd niet bekendgemaakt – wil de dierenspeciaalzaak haar groei in Europa versnellen, en dan vooral in Frankrijk en in de Benelux.

Verlinvest werd in 1995 in Brussel opgericht door enkele families gelinkt aan AB InBev. De holding investeert voornamelijk in snelgroeiende ondernemingen die actief zijn in consumentenproducten, gezondheidszorg en digitale technologie. Het gaat onder meer om Oatly, Vita Coco, Tony’s Chocolonely en Remy Cointreau.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20