Aardgasprijs weer fors gedaald, maar schommelingen tonen aan dat energiecrisis nog niet gedaan is

Aardgasprijs weer fors gedaald, maar schommelingen tonen aan dat energiecrisis nog niet gedaan is
Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

De prijs van aardgas op de in Europa toonaangevende Nederlandse TTF-markt is weer gedaald naar zo’n 30 euro per megawattuur (MWh), nadat die de voorbije maand was verdubbeld naar 50 euro. De sterke schommelingen tonen aan dat het einde van de energiecrisis nog niet in zicht is.

Waarom is dit belangrijk?

Voordat Rusland buurland Oekraïne binnenviel op 24 februari 2022, bestond een symbiotische relatie tussen het Kremlin en Europa. Rusland verdiende een aardige roebel door in grote hoeveelheden aardgas naar Europa te versluizen, dat langs haar kant gretig gebruikmaakte van de goedkope fossiele brandstof. Maar nadat de gaskraan eerst werd dichtgedraaid en vervolgens opgeblazen, schoten aardgasprijzen door het dak en kwam Europa in een ware energiecrisis terecht.

In het nieuws: Hoewel de prijs van aardgas terug met 40 procent omlaag is getuimeld sinds vorige week vrijdag, blijft die 20 procent hoger dan begin juni. De sterke fluctuaties op de aardgasmarkt tonen aan dat die nog lang niet stabiel is en dat Europa nog een weg te gaan heeft voor het energie-onafhankelijk is van Rusland.

  • De prijs schoot vorige week fel omhoog nadat bekend werd gemaakt dat Nederland het aardgasveld van Groningen op 1 oktober definitief zal sluiten. Dat veld is het grootste van Europa, en hoewel de kans zeer klein was dat het ooit nog heropend zou worden, hoopten analisten dat het nog altijd een optie zou zijn.
  • Tegelijkertijd ligt de productie in Noorwegen al een tijdje lager, door onderhoudswerken die intussen verlengd zijn tot midden juli. Sinds Europa probeert af te kicken van Russisch aardgas, speelt Noorwegen een belangrijke rol om de gasvoorraden gevuld te houden. De EU importeert nu zo’n kwart van al zijn aardgas uit Noorwegen.
  • Ook het warme weer is een belangrijke risicofactor. Wanneer de vraag naar airconditioning hoog is, wordt meer aardgas verbruikt. 
  • Ten slotte is er nog China, een van de grootste importeurs van aardgas in de wereld. Vorig jaar was de vraag er sterk gedaald door de draconische ‘Zero COVID’-maatregelen van de regering van Xi Jinping, maar nu de Chinese economie weer op gang zou kunnen komen, kan ook de vraag naar aardgas terug stijgen.

Voorzichtig optimisme

Toch op te merken: Toch ziet de situatie er momenteel relatief rooskleurig uit. De Europese gasvoorraden zijn voor meer dan 70 procent gevuld, een recordhoeveelheid voor deze tijd van het jaar. Daar zijn een aantal verklaringen voor.

  • De temperaturen de voorbije winter kwamen hoger uit dan verwacht, waardoor het verbruik relatief beperkt bleef. 
  • Ook de lager dan verwachte vraag uit China speelde een belangrijke rol. Het land importeerde vorig jaar meer vloeibaar aardgas (LNG) dan nodig. Dat surplus werd naar Europa geëxporteerd, juist toen de vraag het hoogst was.
  • Bovendien kon Europa sneller dan verwacht ladingen LNG importeren vanuit Qatar, de VS, Algerije, Nigeria en een boel andere landen. Ook kon het in sneltempo importfaciliteiten bijbouwen.
  • Ten slotte namen Europese landen een aantal maatregelen om het verbruik te beperken. Die waren een groot succes: het doel om het verbruik terug te dringen met 15 procent werd ruim overschreden.

Maar: Hoewel Europa zelf veel heeft gedaan om de prijs te drukken, speelde ook de nodige dosis geluk een grote rol. Er is geen garantie dat het weer volgende winter even warm zal zijn, of dat de Chinese economische motor niet terug op gang komt. De gasmarkt blijft onstabiel: elke gebeurtenis die de bevoorrading kan beperken, heeft daardoor een grote invloed op de prijs.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.