De Europese gasreserves zijn de voorbije maanden minder sterk gedaald dan werd gevreesd. Dat kan worden gelinkt aan een zachte winter en onverwacht omvangrijke leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). Dat staat in een rapport van het persbureau Reuters. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd dat het aanvullen van de reserves volgende zomer mogelijk een uitdaging zou kunnen worden.
“In het zomerseizoen kent de vraag naar gas normaal een inkrimping”, zegt Reuters. “Daardoor dalen ook de groothandelsprijzen en worden vooral voorraden aangekocht om de reserves tegen de daaropvolgende winter aan te vullen. Dat was vorig jaar echter niet het geval.”
“Er was immers sprake van een schaars aanbod, te wijten aan een grote vraag in Azië en beperkte leveringen met pijpleidingen uit Rusland. Daardoor liepen de groothandelsprijzen tot ongewoon hoge niveaus op en werden minder voorraden voor de reserves aangekocht. Hierdoor ging Europa de winter in met de kleinste gasreserves in minstens tien jaar.”
Russische leveringen?
“Er is ook bezorgdheid dat de Russische gasleveringen zouden kunnen worden verstoord indien dat land beslist Oekraïne binnen te vallen”, zeggen de analisten nog. “Hierdoor zijn de prijzen naar recordniveaus gestegen.”
“Europa zal wel over een buffer kunnen beschikken, want de reserves zullen eind deze winter wellicht niet tot een kritiek niveau zijn teruggevallen, maar toch zal de situatie een impact hebben op de herbevoorrading deze zomer.”
Volgens rapporten van Rystad Energy liggen de opslagniveaus in het noordwesten van Europa ongeveer 10 procent onder de volumes van vorig jaar. In heel Europa zou nog 32,6 procent van de volledige opslagcapaciteit beschikbaar zijn. Dat is het laagste niveau in vijf jaar.
“Europa ontving in januari een recordvolume van 13,15 miljard kubieke meter gas, nadat Azië niet langer interesse toonde voor de voorraden uit het Atlantische bekken”, merkt James Waddell, analist bij consultancy Energy Aspects.
“De levering van aardgas in Europa zal dit jaar op een hoog niveau blijven, maar zal naar verwachting toch een terugval kennen omdat Aziatische klanten hun voorraden moeten aanvullen, Japan zijn nucleaire afbouw met aardgas wil dekken en de algemene vraag in Azië groeit.”
Geen financiële prikkels
“De nieuwe gascapaciteit die dit jaar online komt, zou echter een groter aanbod moeten creëren”, zegt Carlos Torres Diaz, consulent bij Rystad Energy. “Door de hoge marktprijzen zullen vele producenten wellicht beslissen om onderhoudswerken uit te stellen, zodat ze een hogere capaciteit kunnen aanhouden.”
“Anderzijds is het onwaarschijnlijk dat Rusland grotere volumes aardgas op de markt zal brengen. Het land toont momenteel weinig animo om met zijn leidingen meer capaciteit naar Europa te laten stromen.”
“Een ander probleem is het gebrek aan financiële prikkels om voorraden aan te vullen”, zegt Reuters nog. “De opslag van gas heeft immers een kostprijs. Dit betekent dat kopers tijdens de zomer op lagere prijzen rekenen om hun voorraden op te bouwen. De groothandelsprijzen voor gas blijven tot volgend jaar echter op een hoog niveau.”
De Europese Unie zou daarom zijn lidstaten mogelijk willen verplichten om elk jaar de gasreserves aan te vullen, zodat voorraden kunnen worden versterkt en een verstoring van de bevoorrading kan worden opgevangen.
Daarbij werd opgemerkt dat bedrijven louter op basis van marktprikkels niet geneigd zullen zijn voldoende gas op te slaan, aangezien de gasprijzen zich wellicht tot het einde van het jaarop een hoog niveau zullen blijven handhaven.