Aanvragen voor werkloosheidsuitkering in VS spectaculair gestegen

In de week van 11 tot 17 juli is het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten, een kortetermijnindicator voor de arbeidsmarkt in het land, spectaculair gestegen. Op een week tijd zijn maar liefst 51.000 nieuwe eerste aanvragen geteld, op een totaal van 419.000. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag in Washington bekendgemaakt.

Analisten werden verrast door de ontwikkeling, schrijft persbureau Belga. Ze hadden een daling verwacht tot gemiddeld 350.000 eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. De onverwachte stijging getuigt van buitensporige toenames in de staten Michigan, Texas, Kentucky en Missouri. 

Sinds het begin van het jaar vertoont het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering de neiging om te dalen, maar dat herstel is in juni stilgevallen. De Amerikaanse arbeidsmarkt profiteert wel van de versoepelingen van coronamaatregelen, maar het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ligt nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Toen werden wekelijks ruim 200.000 eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ingediend.

Lees ook: Biden sluit deal van 1.200 miljard dollar voor investeringen in infrastructuur: bouwaandelen klimmen hoger

Meer
Lees meer...
Markten