De Ierse whiskey-industrie omvatte vorig jaar eenendertig distilleerderijen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de twintigste eeuw. Dat blijkt uit een rapport van de Irish Whiskey Association. Het voorbije jaar gingen in het land tien nieuwe distilleerderijen van start.
Het rapport spreekt van de sterkste groei sinds het eerste kwart van de negentiende eeuw. Toen was de plotse uitbreiding te danken aan de introductie van de Excise Act, waardoor het vergunningssysteem voor de Ierse whiskey-markt werd hervormd.
135 miljoen flessen
‘Ons product beleefde een gedenkwaardig decennium,’ becommentarieert William Lavelle, topman van Drinks Ireland en de Irish Whisky Association, de cijfers. ‘Over het hele eiland rijzen nieuwe distilleerderijen op. Daardoor breiden de oude traditie en het ambacht van de whiskey-productie zich opnieuw verder over de Ierse steden en dorpen uit.’
Volgens de Irish Whiskey Association zijn vorig jaar wereldwijd meer dan 135 miljoen flessen Ierse whiskey verkocht. Die activiteit leverde de Ierse export bijna 750 miljoen euro op. Dat is een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien.
Carleen Madigan, juridisch adviseur van de sectororganisatie, wees er onlangs op dat Ierse whiskey nu op meer dan vijftig internationale markten in een of andere vorm wordt erkend en beschermd. Gesprekken zijn aan de gang voor een bescherming in nog eens zesentwintig landen.
Vorig jaar kreeg de Ierse whiskey ook van de Europese Unie een geografische naambescherming.
Jameson
Jameson, een merk van het bedrijf Irish Distillers uit de groep Pernod-Ricard, bleef ook vorig jaar de grootste producent van Ierse whiskey. Op de tweede plaats stond Bushmills, gevolgd door Rebreast, Teeling en Tullamore.
De rest van de top tien bestaat uit Green Spot, Roe & Co, The Dead Rabbit, Connemara en Powers.
De jongste aanwinsten van de sector zijn Boann Distillery, Glendalough Distillery en Lough Gill Distillery, die allemaal in december vorig jaar met de productie van start gingen.