Aantal testamenten is in vijf jaar tijd met bijna 25 procent toegenomen

Meer en meer Belgen denken na over hun nalatenschap. Dat zorgt ervoor dat er meer testamenten worden opgesteld. Cijfers van de Federatie van het Notariaat (Fednot) tonen aan dat dat aantal de voorbije vijf jaar fors is toegenomen.

In het nieuws: De notariskantoren registreerden het voorbije jaar welgeteld 75.342 testamenten.

  • Dat is een stijging met 8,4 procent in vergelijking met 2021. Ten opzichte van 2018 is er zelfs sprake van een toename met 23,3 procent.
  • Van de ruim 75.000 testamenten in ons land, werden er 51.924 in Vlaanderen opgesteld. In Brussel ging het om 4.307 testamenten, in Wallonië om 19.111.
  • Eerdere cijfers van Fednot toonden al aan dat het aantal erfovereenkomsten ook in de lift zit. Dankzij een erfovereenkomst kan je samen met je erfgenamen samenzitten om de verdeling van de nalatenschap te bespreken. Dat leidt tot minder familieruzies en meer gemoedsrust.

Waarom maken meer mensen een testament?

Duiding: Volgens Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be willen meer en meer mensen de controle behouden over wat er met hun erfenis gebeurt. En het is geen toeval dat dat aantal fors is gestegen in vergelijking met 2018. Toen werd het erfrecht aangepast, waardoor het beschikbaar erfdeel in veel dossiers sterk is toegenomen

  • “Door die wetswijziging hebben mensen meer mogelijkheden om eigen accenten te leggen in hun erfopvolging.”, verduidelijkt ze in een interview met De Standaard. “Daarnaast worden de gezinnen complexer, waardoor meer mensen de noodzaak voelen om te schuiven met erfdelen.”

Opgemerkt: Wie stelt er een testament op?

  • Een testament is voornamelijk populair bij ongetrouwde koppels. Zo kunnen ze elkaar beschermen, want volgens de wet erven ze weinig of niets van elkaar.
  • Ook partners zonder kinderen en kinderloze alleenstaanden stellen vaak een testament op om een specifieke erfgenaam te bevoordelen of een goed doel te steunen.
  • Voor plusouders is een testament een ideaal instrument om iets na te laten aan hun pluskinderen.
  • “Er zijn ook wel eens ouders die de wettelijke erfopvolging willen corrigeren, omdat de relatie met één van hun erfgenamen in de loop der jaren misgelopen is”, merkt Bohyn op.

“Schakel een notaris in”

Tip: Het is mogelijk om een testament op te stellen zonder notaris, maar Bohyn adviseert om dat niet te doen.

  • “Om te beginnen, bestaat de kans dat het testament verloren gaat en dus niet uitgevoerd kan worden”, klinkt het.
  • Voorts bestaat de kans dat je formele of inhoudelijke fouten maakt bij het opstellen van jouw testament. “Om geldig te zijn, moet je testament aan strikte voorwaarden voldoen. Maar zelfs bij geldige eigenhandige testamenten kunnen problemen opduiken, vooral als het om ontervende testamenten gaat: discussie over de bekwaamheid van de erflater, onduidelijk geschrift of woordgebruik, kans op ongepaste beïnvloeding”, aldus de experte. “Wees ervan bewust dat benadeelde nabestaanden de geldigheid kunnen betwisten of inhoudelijk het testament kunnen aanvechten. Dat kan uitmonden in aanslepende procedures. Kies je ervoor om toch zelf je testament te schrijven, dan laat je het best nalezen door een notaris.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.