Aantal freelancers in Vlaanderen en Brussel stijgt, ondanks toenemende kopzorgen

Het aantal freelancers in Vlaanderen en Brussel nam het afgelopen jaar opnieuw met ruim 5 procent toe. Dat brengt het totaal op 185.343, tegenover 175.806 in 2020. Dat blijkt uit het nieuwste Freelancer Focus Rapport van Unizo en Graydon, naar aanleiding van de Dag van de Freelancer donderdag. Desondanks kampen heel wat freelancers met kopzorgen in de nasleep van de coronacrisis.

Uit het onderzoek blijkt dat de stap naar het freelance ondernemerschap vooral een positieve keuze is. Zo zegt 84 procent van al wie ooit als freelancer startte pal achter zijn of haar keuze te staan en dat ze het meteen opnieuw zouden doen. De vrijheid en zelfstandigheid zijn daarbij doorslaggevende argumenten. 

Toch zijn er aantal nadelen aan het statuut verbonden, klinkt het. Zo verdient 18 procent nog altijd te weinig om rond te komen en krijgt 22 procent de eindjes maar net aan elkaar geknoopt. Door hun vaak minder rooskleurige financiële situatie, waarbij hun reserves zijn opgebruikt om de coronacrisis door te komen, ligt 44 procent van de freelancers regelmatig wakker van de onzekerheid over toekomstige opdrachten.

Ook zag 69 procent van de freelancers het voorbije jaar het sociaal contact met hun opdrachtgevers en hun werknemers verwateren, en bij 60 procent gold dat ook voor het sociaal contact met collega-freelancers. In totaal voerden freelancers het afgelopen jaar nog amper 23 procent van hun opdrachten uit in het bedrijf van hun opdrachtgever, tegenover 67 procent van thuis. Voor corona lag die verhouding nog omgekeerd. Een op de drie (31 procent) spreekt mede hierdoor van minder werkplezier en motivatie en van een slechtere balans tussen werk en privé (32 procent). 

“Positief signaal”

“Dat het aantal freelancers, ook tijdens en post-corona, blijft stijgen is een positief signaal en een bewijs van de veerkracht en weerbaarheid van onze ondernemers”, aldus Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V). “Ondernemers en freelancers hebben en verdienen de waardering en het respect van de Vlaming. Om zoveel mogelijk Vlamingen aan het ondernemen te krijgen, maken we met de Vlaamse Regering ook werk van een jobbonus + voor startende ondernemers, zodat zij die de stap naar ondernemerschap willen zetten daarin maximaal ondersteund worden.”

Meer