Aantal besmettingen opnieuw fors gestegen

Het aantal nieuwe besmettingen met Covid-19 is opnieuw fors gestegen. Gemiddeld zijn er nu 154 nieuwe besmettingen per dag.

Vanaf vandaag krijgen we opnieuw regelmatige, maar geen dagelijkse, persconferenties van het crisiscentrum en Sciensano. Vandaag kennen we al deze cijfers, op de persconferentie van 12 uur zullen die in context geplaatst worden.

  • Er zijn meer coronabesmettingen per dag. Gemiddeld gaat het tussen 10 en 16 juli om 154 besmettingen per dag. Dat is een weekcijfer.
  • Dat weekcijfer is 66 procent gestegen ten opzichte van de vorige periode. Zelfs dag op dag maakt dat een verschil. Ten opzichte van gisteren is dat 5 procent meer.
  • Het is de twaalfde dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen per dag, over een periode van een week, stijgt.
  • Er zijn ook geruchten dat het aantal ziekenhuisopnames en het aantal mensen dat gestorven is aan Covid-19, gestegen is. Daar zijn momenteel geen cijfers over, maar ook die kunnen op de persconferentie komen.

Komen er nu nieuwe maatregelen? Kort gesteld: nee. Nog niet, tenminste. Het overlegcomité zat gisteren samen en besloot dat, aangezien het om lokale clusters gaat, het nog niet nodig is om de maatregelen aan te scherpen.

Wel is er: Een vervroegd overlegmoment voor het comite. Op donderdag komt de Veiligheidsraad opnieuw samen. De versoepelingen die normaal op 1 augustus door moesten gaan, staan momenteel nog op pauze.

Daarnaast: Zal er strenger gecontroleerd worden op de huidige richtlijnen. De regering had ook specifiek twee vragen voor de hele bevolking.

  • Om de zes gouden regels, onder andere over afstand, handen wassen en gezichtsmaskers, nauwgezet op te volgen.
  • Om zoveel mogelijk contacten door te geven als u besmet bent, of gecontacteerd wordt door contacttracers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20