Aantal besmettingen daalt, aantal hospitalisaties en doden stijgt

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is met 5 procent gedaald, dat weet gezondheidsinstituut Sciensano.

Er zijn tussen 7 en 13 augustus per dag gemiddeld 574 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling met 5 procent ten opzichte van vorige week. Die daling hebben we vooral te danken aan provincie Antwerpen, waar de dalende lijn zich heeft ingezet.

Hospitalisaties stijgen

Er is ook minder goed nieuws: het aantal nieuwe overlijdens en hospitalisaties blijft stijgen. In eerste instantie trok die curve minder snel op dan de nieuwe gevallen, omdat meer jongeren besmet raken en zij minder snel symptomen vertonen. Er zijn gemiddeld, tussen 10 en 16 augustus, 34,7 nieuwe opnames per dag. Vorige week waren dat er nog 27. Er is momenteel dus nog geen stormloop op bedden aan de gang.

Bij die hospitalisaties is het aantal mensen op intensieve zorgen natuurlijk het belangrijkste. Er liggen gemiddeld 4 mensen meer op intensieve zorgen dan vorige week, dat zijn er nu dus 86. Er liggen ook 48 mensen aan de beademing, meer dan de helft. Dat zijn er ook 5 meer dan vorige week, een stijging met 10 procent.

Gemiddeld overlijden er 8 mensen per dag aan het coronavirus. Dat is een verdubbeling van het aantal sterfgevallen ten opzichte van vorige week. In België zijn er 9.939 doden geteld die overleden zijn aan het coronavirus.

Per gemeente

Intussen daalt ook het aantal gemeentes dat onder de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners duikt. Twee dagen geleden waren dat er 230. Gisteren stond de teller op 212. Vandaag zijn het er 197. Toch moeten we opletten: in sommige gemeentes zijn 3 besmettingen genoeg om over de alarmdrempel te gaan, deze graadmeter is dus behoorlijk relatief.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20