Aandelen van Spotify gedaald met 13 procent. Het streamingplatform kon niet aan de verwachtingen van analisten voldoen

De meest recente jaarcijfers van Spotify laten zien dat het bedrijf weinig impact heeft ondervonden van het schandaal omtrent podcaster Joe Rogan. In vergelijking met een jaar eerder is het aantal actieve gebruikers namelijk gegroeid met 19 procent tot 422 miljoen. Desondanks waren analisten niet onder de indruk: bij het openen van de beurs op woensdag, daalde het aandeel met zo’n 13 procent.

Het afgelopen jaar is het aantal premium-abonnees van de dienst gestegen met 15 procent tot 182 miljoen gebruikers. Dat ligt iets onder de 183 miljoen premium-gebruikers die het bedrijf verwachtte te bereiken. Volgens het bedrijf heeft dit te maken met de terugtrekking uit de Russische markt.

De aandelen van Spotify daalden bij het openen van de beurs als reactie op de bekendmaking van de resultaten met 13,3 procent tot een historisch dieptepunt van 95,74 dollar. Volgens analisten voldeed het bedrijf niet aan de verwachtingen op een paar belangrijke gebieden. Zo voegde de streamingdienst in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 2 miljoen abonnees toe, terwijl analisten rekenden op 2,57 miljoen. 

Daarnaast schetste Spotify een teleurstellend vooruitzicht voor het tweede kwartaal. De Zweden denken dan ongeveer 5 miljoen abonnees toe te voegen, tegenover de voorspelling van analisten die 6,5 miljoen nieuwe gebruikers verwachten. Ook denkt de dienst nog eens 600.000 extra abonnees uit Rusland te verliezen, bovenop de 1,5 miljoen die het al verloor in het eerste kwartaal.

Spotify kondigde eind maart aan dat het al zijn diensten juli dit jaar in Rusland zal stopzetten. Dit als reactie op de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf verwees daarnaast in een verklaring naar een nieuwe Russische wet die de verspreiding van “nepnieuws” bestraft met maximaal 15 jaar gevangenis. De dienst meldt dat het aantal Russische gebruikers momenteel zo’n 1,5 miljoen bedraagt.

Podcaster Joe Rogan

De groei van het aantal abonnees van Spotify lijkt niet noemenswaardig te zijn vertraagd door de controverse rondom de Amerikaan Joe Rogan. De controverse begon toen gitarist Neil Young en Joni Mitchell hun muziek van het platform afhaalden, nadat ze zeiden dat Rogan zijn podcast gebruikte om verkeerde informatie over vaccins te verspreiden. De hashtag #SpotifyDeleted was als snel trending op Twitter.

De podcaster heeft recentelijk echter onthuld dat hij juist abonnees erbij heeft gekregen als gevolg van controverse. “Het is interessant, het aantal volgers dat mijn podcast volgt is enorm gestegen de afgelopen maanden. Tijdens het hoogtepunt van dit alles kreeg ik 2 miljoen abonnees”, aldus Rogan

De streamingdienst kondigde vorige maand een nieuwe samenwerking aan met de Spaanse voetbalclub FC Barcelona. Spotify heeft met de club een contract voor vier seizoenen afgesloten, waarbij de Zweden zo’n 70 miljoen euro per jaar betalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20