Streamingdienst Spotify betaalde artiesten vorig jaar 7 miljard dollar uit

De streamingdienst Spotify heeft het voorbije jaar rechthebbenden een bedrag van 7 miljard dollar aan royalties uitgekeerd. Dat betekent een stijging met 2 miljard dollar tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een transparantierapport van het Zweedse streamingplatform. Er wordt aan toegevoegd dat voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan duizend artiesten op een jaar tijd bij Spotify een bedrag van minstens 1 miljoen dollar aan royalties verzamelden.

Verder blijkt dat 1 miljard dollar werd uitbetaald aan de bezitters van uitgeefrechten, terwijl aan de grote muzieklabels een bedrag van 4 miljard dollar werd uitgekeerd. Daarnaast wordt opgemerkt dat 28 procent van de muzikanten die zelf hun werk op het platform verdeelden, zonder de steun van een muzieklabel, een vergoeding van meer dan 10.000 dollar ontvingen.

Kritiek

Met zijn rapport wil Spotify zich verweren tegen kritiek vanuit de muziekindustrie dat de streamingdienst artiesten extreem lage beloningen betaalt. Het bedrijf zegt in totaal aan de muziekindustrie al 30 miljard dollar aan royalties te hebben uitgekeerd. “De totale vergoeding is op vijf jaar tijd meer dan verdubbeld”, stipt Spotify nog aan.

Uit het verslag blijkt nog dat Spotify aan artiesten tussen 0,33 dollarcent en 0,54 dollarcent per stream betaalt. “Dit betekent dat er ongeveer tweehonderdvijftig streams nodig zijn om een vergoeding van 1 dollar te kunnen realiseren”, merkt het magazine Forbes op. “Concurrent Apple Music had vorig jaar gemiddeld 1 dollarcent per stream uitbetaald.”

Spotify voert daarbij echter aan artiesten niet per individuele stream te betalen, maar de auteurs daarentegen te vergoeden op basis van hun aandeel in de totale consumptie op het platform. “Een tarief per individuele stream leidt niet tot een zinvolle analyse”, merkt het platform op.

“Er moet rekening gehouden worden met een aantal factoren die ervoor zorgen dat de verhouding per stream beperkt lijkt. Onder meer moet daarbij worden gewezen naar het grote aantal streams per luisteraar en de impact van het gratis aanbod, dat door reclame wordt ondersteund. Artiesten hebben meer belang aan een groter inkomen dan aan een hoger tarief per stream.”

Maandelijkse gebruikers

Spotify heeft momenteel ongeveer 406 miljoen actieve gebruikers per maand. Het Zweedse bedrijf heeft een van de populairste streamingplatformen in de wereld. Het platform krijgt echter vaak kritiek omdat aan de artiesten onaanvaardbaar kleine royalties zouden worden uitbetaald.

Vorig jaar nog hebben een aantal onafhankelijke artiesten actie gevoerd om een vergoeding van minstens 1 dollarcent per stream te kunnen ontvangen.

Onder meer de zangeres India.Arie hekelde het feit dat Spotify de artiesten slechts een armzalige vergoeding uitbetaalt, maar wel meer dan 100 miljoen dollar uitgeeft om de show van de controversiële commentator Joe Rogan exclusief te kunnen distribueren.

Meer