Volgens de topbelegger Ray Dalio kijken de beleggers nog door een veel te roze bril naar de toekomst. “Ze onderschatten hoe hoog de inflatie nog zal zijn op lange termijn”, merkt hij op. Daardoor verwachten ze dat de Federal Reserve volgend jaar al het geweer van schouder zal veranderen. Dat terwijl er misschien nog meer renteverhogingen noodzakelijk zullen zijn.
Eerder deze week was er even paniek op de beurzen. Beleggers vluchtten naar de uitgang toen het Amerikaanse ministerie van Arbeid het inflatierapport publiceerde. Het inflatiecijfer lag met 8,3 procent hoger dan verwacht. Beleggers vrezen dat dat de Federal Reserve zal aanzetten om volgende week de rente voor de derde keer op rij op te trekken met 75 basispunten. Zelfs een verhoging met 100 basispunten wordt niet uitgesloten.
Minder aanvragen werkloosheidsuitkering
Vandaag zijn er opnieuw een aantal cijfers vrijgegeven die een forse renteverhoging kunnen verantwoorden. Zo blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt het bijzonder goed doen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam vorige week uit op 213.000. Dat is een daling met 5.000 tegenover de voorgaande week. Ook zijn de kleinhandelsverkopen aan de overkant van de Atlantische Oceaan in augustus gestegen met 0,3 procent.
Indien de Amerikaanse centrale bank kiest voor een herhaling van de vorige twee rentebesluiten, zal de bandbreedte van de beleidsrente uitkomen op 3 à 3,25 procent. Beleggers verwachten dat die rente volgend jaar zal pieken op 4,4 procent.
“Nood aan een forse renteverhoging”
Ondanks de paniekreactie eerder deze week waarschuwt Dalio dat de beleggers nog te zelfgenoegzaam zijn over wat de toekomst zal brengen. “De markt verwacht dat de gemiddelde inflatie het komende decennium zal uitkomen op 2,6 procent. Ik denk dat dat cijfer zal schommelen tussen 4,5 en 5 procent”, schrijft hij in een analyse op het platform LinkedIn. “Als we af te rekenen krijgen met economische schokken kan de inflatie zelfs nog hoger liggen.”
Volgens de belegger zal de Amerikaanse rente moeten stijgen tot de bovenkant van de bandbreedte tussen 4,5 à 6 procent om de inflatie te kunnen temperen. En dat kan vergaande gevolgen hebben voor de aandelenmarkten. “Een verhoging tot ongeveer 4,5 procent zou leiden tot een daling van de aandelenkoersen met bijna 20 procent”, waarschuwt hij.
Naarmate de rente stijgt, wordt het interessanter om te beleggen in vastrentende activa, zoals staatsobligaties. Daarenboven worden schulden duurder, waardoor de winstmarges van (beursgenoteerde) bedrijven onder druk komen te staan.
(lb)