Aandeel Apple schiet naar recordhoogte door handelsakkoord

Het aandeel van Apple schoot met 1,36 procent de hoogte in nadat op vrijdag bekend raakte dat China en de VS het op een akkoordje hebben gegooid.

De precieze inhoud van het Fase 1-akkoord tussen China en de VS is nog niet helemaal duidelijk, maar de tariefverhogingen op 15 december gaan alleszins niet door. En dat komt Apple bijzonder goed uit.

Normaal gezien zou het technologiebedrijf vanaf zondag op sommige producten 15 procent taks moeten betalen om in de VS te importeren. Het grootste deel van haar producten komen namelijk uit China. De helft van alle iPhones ter wereld, bijvoorbeeld, worden in de Apple-fabriek van Zhengzhou geproduceerd.

De prijs van de iPhone zou door de tarieven met 150 dollar gestegen zijn. Volgens Daniel Ives, analist bij Wedbush, had dit de vraag met 8 procent naar beneden doen stuiken. Een gelijkaardig verhaal voor de iPad en MacBook.

Lobbywerk

Logisch dan ook dat Apple volop aan het lobbyen was om de tariefverhogingen te verhinderen. In november diende het bedrijf een verzoek in om ervan uitgesloten te worden, schreef Bloomberg.

Nu de taks niet doorgaat, kan CEO Tim Cook weer op beide oren slapen. Ook de beleggers weten dat. Het Apple-aandeel steeg op vrijdag maar liefst met 1,36 procent in waarde, naar 275,15 dollar bij het sluiten van NASDAQ. Het heeft nog nooit zo hoog gestaan.

Lees ook:
Trump tekent ‘mini-deal’ met China
Boris Johnson en Trump brengen beleggers in euforie
Topman Apple ‘gelooft niet in lobbyen’ maar geeft wel miljoenen uit aan lobbyisten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20