Er lijkt deze week geen dag voorbij te gaan zonder dat een bank of verzekeraar een nieuw product op de markt brengt om begin volgende maand een deel van de staatsbonmiljarden aan te trekken. ING gooit nu een eenjarige kasbon in de strijd. Santander Consumer Bank verhoogt op haar beurt de rente op de eenjarige termijnrekening.
In het nieuws: Zowel ING als Santander Consumer Bank willen een deel van het kapitaal dat op 4 september vrijkomt aantrekken. Die dag loopt de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon, ook wel de Van Peteghem-bon genoemd, af. De staatsbonbeleggers beschikken dan samen over zo’n 22 miljard euro om te beleggen of sparen.
- ING volgt het voorbeeld van Belfius en BNP Paribas Fortis en lanceert een nieuwe kasbon. Die heeft een looptijd van één jaar en gaat gepaard met een rente van 3,05 procent. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er netto 2,135 procent over. Intekenen kan tot eind augustus, maar de grootbank kan de intekenperiode vervroegd stopzetten.
- De eenjarige kasbon is meteen de meest lucratieve formule op de markt, leert de vergelijking van Spaargids.be. Bij Belfius krijgen de spaarders bijvoorbeeld een rente van 3 procent bruto, oftewel 2,1 procent netto, als ze hun geld uitlenen aan de staatsbank.
- De nieuwe kasbons van BNP Paribas Fortis brengen zelfs minder geld in het laatje dan bij de vorige uitgifte. Wie zijn geld voor één jaar vastklikt, krijgt een rente van 2,9 procent bruto, oftewel 2,03 procent netto. De vorige eenjarige kasbon van de grootbank bracht nog 3,1 procent bruto op, oftewel 2,17 procent netto.
- Santander Consumer Bank hoopt dan weer een deel van de staatsbonmiljarden aan te trekken door de rente op de eenjarige termijnrekening te verhogen.
- De nichespeler trekt op 27 augustus de rente op van 3 naar 3,2 procent. Net zoals bij de kasbons moet je 30 procent van de kapitaalopbrengsten afstaan aan de staat, waardoor je netto 2,24 procent in handen krijgt.
Lucratievere spaarboekjes
Opgemerkt: In tegenstelling tot september 2023, toen de uitgifte van de Van Peteghem-bon de financiële instellingen ook aanzette om met alternatieven op de proppen te komen, zijn er deze keer spaarboekjes die rendabeler zijn.
- Zoals je hierboven al kon lezen brengt de meest lucratieve kasbon nu 2,135 procent netto op. Wie zijn geld op de eenjarige termijnrekening van Izola Bank – de meest lucratieve termijnrekening binnen die categorie – parkeert, ontvangt een spaarvergoeding van 2,345 procent netto.
- Ons land telt vandaag zestien spaarboekjes die rendabeler zijn dan de kasbon van ING en dertien rekeningen die het beter doen dan de termijnrekening van Izola Bank.
- Hoe komt dat? De spaarboekjes hebben één grote troef ten opzichte van de andere spaarproducten: een fiscale vrijstelling voor de interesten. Je moet op de eerste 1.020 euro aan spaaropbrengsten geen belastingen betalen. Voor veel spaarders is de brutovergoeding dus gelijk aan de nettovergoeding. Indien je spaargeld meer opbrengt, moet je op alles boven de 1.020 euro een roerende voorheffing van 15 procent betalen, wat een gunsttarief is.
Sparen met beperkingen
Maar: Bij de meest lucratieve spaarboekjes moet je rekening houden met spaarbeperkingen.
- Wie bijvoorbeeld zijn geld parkeert op de Ritme-Spaarrekening van VDK bank – de meest lucratieve formule op de Belgische markt – ontvang een rente van 3,15 procent. Maar je kunt maar 500 euro per maand sparen. Het is dus niet mogelijk om in één klap al je geld over te hevelen naar die rekening. We zien dezelfde beperkingen bij onder meer Tempo Sparen van ING (3%), de Groeirekening van Argenta (3%), en Start2Save van KBC (2,55%).
- Santander Consumer Bank hanteert een andere beperking. De spaarrekening Vision Max brengt pas 3 procent op als je tussen 125.000 en 300.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de spaarvergoeding tot 1,85 procent. De nichespeler heeft met Vision+ weliswaar een lucratievere formule voor die spaarders. Wie zijn geld parkeert op die rekening parkeert, krijgt een rente van 2,85 procent.