Belfius verhoogt de rente op de kasbons

De kasbons van de grootbank Belfius brengen vanaf vandaag meer geld in het laatje. Enkel de rente op de eenjarige variant wijzigt niet.

In het nieuws: Belfius heeft de rente op de kasbons met een looptijd van twee tot tien jaar opgetrokken. De nieuwe tarieven gelden vanaf vandaag.

 • De rente op de tweejarige kasbon stijgt van 2,6 naar 2,8 procent bruto. Je bent de fiscus wel nog een roerende voorheffing van 30 procent verschuldigd, waardoor het nieuwe nettorendement uitkomt op 1,96 procent.
 • De rente op de driejarige kasbon stijgt van 2,5 naar 2,7 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing hou je netto 1,89 procent over.
 • De rente op de vier- en vijfjarige kasbon stijgt van 2,4 naar 2,7 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing hou je netto 1,89 procent over.
 • De rente op de zesjarige kasbon stijgt van 2,4 naar 2,6 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing hou je netto 1,82 procent over.
 • De rente op de kasbons met een langere looptijd stijgt van 2,3 naar 2,6 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing hou je netto 1,82 procent over.

Meest lucratieve kasbons

Duiding: Door de renteverhogingen biedt Belfius de meest lucratieve kasbons (met een looptijd van minstens twee jaar) aan de man.

 • Op dit moment krijgt de staatsbank niet veel concurrentie. In Vlaanderen biedt enkel nog VDK kasbons met een looptijd van twee jaar of langer aan. De financiële instelling wil zich onderscheiden door in te zetten op kasbons met een energie-impact. VDK herbelegt het opgehaalde kapitaal in “organisaties, bedrijven en projecten die bijdragen tot een beter leefmilieu, de economie verduurzamen en het woningbestand vergroenen.”
  • Het rendement van de kasbons ligt iets lager dan bij Belfius. De tweejarige variant brengt bijvoorbeeld 2,65 procent in het laatje, oftewel 1,855 procent netto. Wie zijn geld voor minstens zes jaar vastklikt, ontvangt jaarlijks een vergoeding van 2 procent bruto, oftewel 1,4 procent netto.

Wat met de eenjarige kasbon?

Opgemerkt: Belfius sleutelt niet aan de rente op de eenjarige kasbon. Die blijft steken op 3 procent bruto, oftewel 2,1 procent netto.

 • Ook bij VDK gaat de eenjarige kasbon gepaard met een rente van 3 procent bruto.
 • Bij BNP Paribas Fortis kan je intussen voor de derde keer in enkele weken tijd een deel van je kapitaal beleggen in een eenjarige kasbon. Die brengt eveneens 3 procent bruto in het laatje.
  • Net zoals bij de vorige emissies is de intekenperiode beperkt. Het is mogelijk om tot en met 30 juni een deel van jouw geld te beleggen in de kasbons. BNP Paribas Fortis kan de intekenperiode vervroegd stopzetten. De looptijd start op 1 juli.
  • We verwachten dat BNP Paribas Fortis dit jaar nog meer kasbons zal uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan september. Bij de start van die maand komt er bijna 22 miljard euro aan spaargeld vrij omdat de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, dan afloopt.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.