De grote dollarshift: goudreserves van centrale banken op hoogste punt sinds 31 jaar

Centrale banken schakelen wereldwijd razendsnel over van de dollar naar het edelmetaal goud.

Over de hele wereld verhogen centrale banken het goud dat ze aanhouden koortsachtig snel. In totaal zouden de deviezenreserves van centrale banken in het voorbije decennium zo’n 4.500 extra ton goud hebben opgepot, weet de World Gold Council, een internationale organisatie van de goudindustrie. 

Sinds september van dit jaar zou de totale goudvoorraad van centrale banken zo’n 36.000 ton goud bevatten. Dat niveau zou niet meer bereikt zijn sinds 1990 en een toename van 15 procent op een decennium betekenen, schrijft de Japanse krant Nikkei Asia.

Bezorgdheid over een monetair regime gebaseerd op de dollar

Dat zou alles te maken hebben met de wereldwijde opkomst van inflatie en het waardeverlies van de dollar tegenover goud. Die verhouding zou het afgelopen decennium sterk zijn gedaald vanwege het soepele geldbeleid dat de centrale banken tot eind december aanhielden. Maar in de tussentijd zou het wereldwijde aanbod van de dollar steeds sterk zijn toegenomen.

De Amerikaanse Fed begint ondertussen wel haar greep op de kredietverlening aan te scherpen. Maar andere centrale banken zetten hun verschuiving richting goud gewoon verder, als uiting van de wereldwijde bezorgdheid over een op de dollar gebaseerd monetair regime. Goud zou ook niet rechtstreeks gekoppeld zijn aan de economie van eender welk land en daarom goed bestand zijn tegen onrust op de financiële markten. 

De National Bank of Poland zou in 2019 zeker 100 ton van het edelmetaal gekocht hebben en enkel maar meer bijkopen. Ook andere opkomende economieën kopen massaal goud op. In de eerste negen maanden van 2021 kocht Thailand ongeveer 90 ton, India 70 ton en Brazilië 60 ton goud.

Activa afschermen met goud

De kredietcrisis van 2008 veroorzaakte een leegloop van beleggers binnen allerlei activa, zelfs uit Amerikaanse staatsobligaties. Dat resulteerde eveneens in waardedalingen van in dollar gewaarde activa. “Het vertrouwen in dollaractiva wankelde”, zei marktanalist Itsuo Toyoshima tegen Nikkei Asia

Die crisis werd ook opgevolgd door dalingen van de rente in de VS ten gevolge van grootschalige monetaire versoepelingen. Daardoor werd het aanhouden van dollaractiva steeds minder voordelig. Centrale banken van opkomende economieën met een zwakke kredietwaardigheid begonnen daarom hun eigen activa af te schermen met goud.

Nu daalt het aandeel van de dollar in de deviezenreserves zelfs, terwijl dat van goud steeds toeneemt. Vorig jaar daalde de verhouding van de dollar tegenover andere valuta in die reserves nog tot het laagste niveau in de laatste 25 jaar.

Ondertussen blijft de goudprijs redelijk stevig in het zadel zitten, hoewel het metaal nog steeds wordt beschouwd als weinig resistent tegen renteverhogingen. Vorige week noteerde goud een prijs van 1.807 dollar per ounce. Dat betekent een stijging van 2 procent in vergelijking met vlak voor de aankondiging van de Amerikaanse Fed op 15 december om het soepele monetaire geldbeleid versneld af te bouwen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.