“Wij staan hier met een somber gemoed, en ik denk dat veel mensen dat ook zo zullen voelen. Een ingelaste persconferentie, vier dagen na de vorige, dat belooft niet veel goeds. In een zin samengevat: Nederland gaat vanaf morgen nog een keer in lockdown, nog een keer op slot. Dat is onvermijdelijk vanwege de golf die met de omikronvariant op ons afkomt.” Dat heeft de Nederlandse premier Rutte zonet aangekondigd tijdens een persconferentie.
De premier werd geflankeerd door Jaap van Dissel, de baas van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
De maatregelen leken onvermijdelijk nu de omikronvariant zich bij onze Noorderburen om de twee à drie dagen verdubbelt. “In Amsterdam ligt het percentage al rond de 25 procent, en elders in Europa zien we hetzelfde”, zei Van Dissel. Eerder op de dag had ook Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, de noodtoestand uitgeroepen omwille van de sterke stijging van de omikronbesmettingen in de Britse hoofdstad. Gisteren werden daar 26.000 nieuwe besmettingen gemeld. De belasting van de ziekenhuizen gaat omhoog en meer en meer zorgverleners worden zelf ziek.
Lockdown duurt tot 14 januari
Rutte: “De lockdown gaat zondagochtend om 5 uur in en duurt tot 14 januari. Dan gaan we opnieuw kijken wat er nodig is. Als de cijfers meevallen, komt er een snellere versoepeling van de maatregelen.”
- De norm voor thuisbezoek gaat naar twee gasten vanaf dertien jaar.
- Buiten is twee mensen de maximale groepsgrootte, met uitzondering van de feestdagen. Dan geldt een maximum van vier thuis en buiten.
- Alle winkels gaan dicht. Bestellen van eten blijft wel toegestaan.
- Essentiële winkels en diensten blijven op tot 20 uur.
Ook het onderwijs en de buitenschoolse opvang gaan dicht. De regering vraagt scholen om zich voor te bereiden op onderwijs op afstand na de kerstvakantie. Daar komt op 3 januari duidelijkheid over.
Rutte las nog een reeks beperkende maatregelen voor:
- Musea, theaters, bioscopen en concertzalen worden gesloten.
- De horeca en evenementensector gaan dicht, alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers, worden stilgelegd.
- Alle binnensportlocaties gaan dicht en competities worden onderbroken.
- Professionele sport gaat door, maar zonder publiek.
Zo snel mogelijk een booster voor alle achttienplussers
Hugo de Jonge voegde daar nog aan toe dat men alle achttienplussers zo snel mogelijk een booster te geven. “Ruim 1,5 miljoen boosterprikken zijn gezet, we hebben nog 9,5 miljoen te gaan. Komende week zetten we een miljoen prikken, daarna gaan we naar 1,5 miljoen prikken per week. We zetten alles op alles om de snelheid te maximaliseren. Zo veel mogelijk zestigplussers kunnen nog voor de jaarwisseling hun prik halen.”