Zwitserland denkt aan nieuwe waterkrachtcentrales om zich in te dijken tegen Europese energiecrisis

Verschillende Europese landen zijn op zoek naar een antwoord op de huidige energiecrisis in Europa. Sommige landen zien heil in het uitbreiden van de kernenergie, anderen kijken vooral naar het buitenland om meer te importeren. Zwitserland gooit het over een andere boeg: het land wil meer waterkrachtcentrales, om op die manier (nog meer) onafhankelijk van de Europese Unie te kunnen zijn inzake stroomverbruik.

Waterkrachtenergie is niets nieuws in Zwitserland. Nu al is 57% van alle stroom die het land verbruikt afkomstig uit 677 waterkrachtcentrales, waarmee het op de vierde plaats staat binnen Europa. Toch is ook Zwitserland niet gespaard van de hoge energiekosten; in oktober waarschuwde het grote verbruikers al om spaarzaam om te springen met energie, om stroomuitval in de winter te voorkomen.

Gornerli

Toch is spaarzaamheid alleen niet genoeg. Het land opteert daarom ook voor de bouw van nieuwe waterkrachtcentrales. Door gebruik te maken van de Zwitserse Alpen kunnen waterreservoirs gebruikt worden om turbines aan te drijven, en zo dus klimaatneutrale energie op te wekken.

Daarvoor kijkt de Zwitserse overheid naar de Gornerli-dam: die zou 85 meter hoog en 285 meter wijd worden, goed voor een kostenplaatje van 240 miljoen euro. De voorgestelde dam zou net naast het ski-dorpje Zermatt gebouwd worden, met uitzicht op de befaamde Matterhorn. De waterkrachtcentrale zou zo’n 150.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Hoewel de dam niet groter is dan al bestaande waterkrachtcentrales in het land, wordt toch tegenstand van milieugroeperingen verwacht: de dam zou namelijk in natuurgebied komen te staan, en heeft een aanzienlijke impact op de omgeving.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.