Zwitserland waarschuwt grote bedrijven dat ze misschien minder energie moeten gebruiken

Zwitserland gaat grote industriële gebruikers waarschuwen dat ze deze winter gedwongen kunnen worden om elektriciteit te besparen in een poging om grootschalige black-outs te vermijden, meldde NZZ am Sonntag.

Ongeveer 30.000 bedrijven die elk meer dan 100.000 kilowattuur per jaar verbruiken, krijgen een brief van Ostral, de crisisbeheersingsorganisatie voor de sector. Hen kan worden gevraagd het verbruik met 10 tot 30 procent te verminderen in geval van een tekort, dat schrijft de krant.

“Alle grootverbruikers zijn verplicht om een bepaalde hoeveelheid elektriciteit te besparen“, zegt Ostral in de brochure die eind november wordt verspreid. 

Consumenten en voorzieningen zoals zwembaden zouden minder elektriciteit moeten verbruiken voordat industriële gebruikers dat moeten doen, meldt de krant.

De waarschuwing komt te midden van een wereldwijde energieschok die wordt veroorzaakt door lagere dan gebruikelijke aardgasvoorraden. China heeft te kampen gehad met black-outs en heeft faciliteiten gedwongen te sluiten of terug te schroeven, terwijl de prijzen voor gas en elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk en Europa in de aanloop naar de winter de pan uit rijzen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20