EU zet vliegtuig in om migranten op te sporen op Het Kanaal

Frontex, het Europees agentschap dat de EU-buitengrens moet controleren, zal een vliegtuig inzetten om migranten op het Kanaal op te sporen. De nieuwe maatregel werd genomen nadat vorige week een opblaasboot met migranten zonk; 27 mensen lieten hierbij het leven.

Het inleggen van het vliegtuig werd beslist op een spoedoverleg tussen de bevoegde binnenlandministers van Frankrijk, België en Duitsland, met EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson. Ook beloofden ze nauwer samen te werken in de strijd tegen illegale mensensmokkel en de handel in opblaasboten.

Niet anti-Brits

“We moeten voorkomen dat nog meer levens verloren gaan. We moeten voorkomen dat chaos aanklopt aan onze Europese grenzen”, reageerde Johansson na afloop. Ze roept overheden op om informatie uit te wisselen, en het aanpakken van de geldstroom voor illegale migratie op de agenda te zetten.

Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, was tevreden over het akkoord, al benadrukt hij de relatie met het VK in de migrantencrisis: “De meeting was niet anti-Brits, maar pro-Europees. We willen blijven samenwerken met onze Britse vrienden en bondgenoten.”

Brief van Johnson

Ondanks die verbindende woorden was het wel Darmanin die de nieuwe politieke crisis tussen Frankrijk en het VK startte. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel was ook uitgenodigd voor de meeting, maar zag haar uitnodiging voor het overleg op het laatste moment ingetrokken worden, nota bene door Darmanin.

De reden daarvoor was de brief van de Britse premier Boris Johnson aan de Franse president Emmanuel Macron. Daarin werd opgeroepen om de kustgrens hermetisch af te sluiten, zodat geen enkele migrant nog het VK zou bereiken.

Daarnaast vroeg Johnson ook aan Frankrijk om alle migranten terug te nemen die wel al in het VK waren toegekomen. De inhoud van de brief, plus het feit dat Johnson deze ook in alle media lekte, zette kwaad bloed bij de Franse president.

De migrantencrisis brengt de relaties tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk naar een nieuw dieptepunt. Eerst was er het conflict met de visvergunningen, wat nog steeds aansleept, dan ook de onderlinge minachting over het AUKUS-pact van het VK met Australië.

(mah)

Meer