Eerder vandaag maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer bekend het Overlegcomité te vervroegen naar morgen. De voorbereidende nota van het GEMS-adviesorgaan en het Coronacommissariaat werd al gelekt, later vanavond vergaderen de federale topministers over de mogelijke maatregelen.
Het is ondertussen business as usual geworden dat voor het Overlegcomité enkele lekken verschijnen in de media. De voorgestelde maatregelen worden vaak al op voorhand aan de pers bezorgd, vaak met als doel nog enige druk te zetten op de onderhandelingen. Ook nu zijn de voornaamste speaking points al aan de media bezorgd.
- Sluiting van nachtleven en grote evenementen binnen: Dit wordt zo goed als prioriteit één aan de gesprekstafel. Het advies van coronacommissaris Pedro Facon luidt wel dat evenementen die binnen veilig kunnen worden georganiseerd, moeten blijven doorgaan. Wel wordt er terug gekeken naar een maximum aantal bezoekers.
- Privé-evenementen en -bijeenkomsten zouden niet langer kunnen doorgaan. Huwelijken en begrafenissen zouden een uitzondering vormen op die regel.
- Het vervroegde sluitingsuur in de horeca ligt terug op tafel. In het rapport van Facon is sprake van 12u ’s nachts als sluitingsuur, maar dat wordt morgen ongetwijfeld nog druk besproken. Het aantal plaatsen aan tafel zou weer beperkt worden tot vier, met uitzondering van grote gezinnen.
- Winkelen zou voortaan weer alleen moeten gebeuren, opnieuw om de viruscirculatie in binnenruimtes zoals winkels te beperken.
- Het aantal ‘knuffelcontacten’, of contacten dat je thuis mag ontvangen, lijkt niet te worden beperkt. De inschatting van de GEMS luidt dat de bevolking dit niet zal pikken. Ook in het rapport van Facon wordt hier niet op aangestuurd. Wel adviseert hij een “zeer strenge aanbeveling om contacten te beperken”.
2G en testen
Het in het buitenland veelbesproken 2G-beleid, waarbij alleen wie genezen of gevaccineerd is nog een groen vinkje op het Covid Safe Ticket krijgt, lijkt niet op tafel te liggen. Er bestaat momenteel geen politieke consensus over de aanpassing van het huidige 3G-beleid (genezen, gevaccineerd, getest), en dat lijkt op korte termijn ook te weinig impact te hebben. De nadruk wordt gelegd op acute maatregelen.
Wel adviseert Facon een aanpassing van het testbeleid. Wie een hoogrisicocontact heeft gehad, moet nu 2 testen ondergaan (op dag één en zeven), maar dit moet worden aangepast naar één enkele test op de vijfde dag na besmetting. Enkel als die negatief is, licht het CST groen op.
Onderwijs
Ook de strategie in het onderwijs staat terug ter discussie. De situatie lijkt voor scholen zelf niet meer houdbaar: steeds meer leerkrachten vallen uit, klassen moeten dicht omdat er te veel besmettingen plaatsvinden. Een acute ingreep is dus nodig om het onderwijs naar behoren te laten functioneren.
De experten adviseren dan ook om klasgroepen gescheiden te houden van elkaar, om zo besmettingen tussen ‘bubbels’ te vermijden. Ook klasuitstappen zouden moeten worden uitgesteld of afgeschaft. In het hoger onderwijs is een volledige overstap op (opnieuw) digitale lessen één van de mogelijkheden.
Dat er verstrengd moest worden leek deze week al snel duidelijk, nadat de cijfers op intensieve zorgen pijlsnel de hoogte in gingen. Zowel de zorgsector als het onderwijs trokken aan de alarmbel, waardoor het vervroegde Overlegcomité een feit werd. Toch is het maar de vraag of de federale regering tot een akkoord kan komen met de deelstaten over de nieuwe maatregelen, die het leven toch terug meer op slot zullen doen.
(evb)