Dit besliste het Overlegcomité

Naar aanleiding van de recente coronacijfers werd beslist vandaag een Overlegcomité te beleggen, om enkele nieuwe maatregelen af te spreken. De eerste beslissingen lekken al uit. Zo wordt het mondmasker weer verplicht in de horeca. Wie neerzit aan tafel mag het wel weer afzetten.

Ook wordt de mondmaskerplicht verplicht vanaf de leeftijd van 10 jaar. Minister van Volksgezondheid Frank Vandebroucke (Vooruit) legde dit voorstel op tafel, ook het gelekte GEMS-rapport schoof deze regel naar voor. De mondmaskerdracht geldt voor openbare binnenruimtes. Over mondmaskers in het onderwijs moeten de verschillende gemeenschappen beslissen.

Nog niet alles rond

Radio 1 meldde ook al dat een derde prik, het zogenaamde boostershot, voor iedereen verkrijgbaar zal zijn vanaf maart of april. De regio’s moeten de precieze timing uitstippelen: vaccinaties worden in elke regio (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) door de lokale overheden geregeld.

Nog lang niet alles is bekend uit het Overlegcomité. Zo moet de inzet van het Covid Safe Ticket nog besproken worden. In verschillende andere landen geldt nu het 2G-principe, waarbij je vaccinatie- of herstelstatus moet combineren met een negatieve test. Ook de GEMS-adviesgroep neigt naar dit model. Die pleit ook voor een sluiting van het nachtleven, over een periode van drie à vier weken; voor het Overlegcomité leek dat een stap te ver. Ook over het telewerken moet nog een beslissing worden genomen: het voorstel om vier dagen per week van thuis uit te werken lijkt voor Open Vld niet werkbaar: premier Alexander De Croo lijkt naar een hybridemodel te streven, met drie à vier thuiswerkdagen, maar toch de mogelijkheid om naar het bedrijf te komen.

Update

Ondertussen is het Overlegcomité afgelopen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) geeft samen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de minister-presidenten van de deelstaten een persconferentie.

  • De Croo legt de nadruk op het beperken van contacten. Hij roept op om meer buiten af te spreken. Hierbij benadrukt hij ook de anderhalve meter. Zeker binnen is deze regel belangrijk.
  • Mondmaskers: in binnenruimtes, maar ook buitenevenementen moeten mondmaskers gedragen worden, dit vanaf de leeftijd van tien jaar. Over het onderwijs hakken de deelstaatministers die knoop door. Zij zitten momenteel samen om dit te bepalen; verwacht wordt dat ook in het onderwijs een mondmasker binnen verplicht is vanaf tien jaar.
  • Het Overlegcomité vraagt aan de ministers van Onderwijs om versneld, en algemeen CO2-meters in klassen en schoolgebouwen uit te rollen.
  • Het Covid Safe Ticket Plus wordt ingevoerd. Geen zorgen, dit is geen nieuwe versie van het CST. De plus slaat simpelweg op een bijkomend mondmasker of een bijkomende testverplichting. Het eerste is de nieuwe manier van werken in de horeca, in het nachtleven zal een sneltest ter plaatse nodig zijn.
  • Voor evenementen wordt vanaf 50 personen binnen, of 100 buiten, de Covid Safe Ticket Plus-regel (met mondmasker dan) ingevoerd.
  • Telewerken wordt terug de norm. De komende drie weken wordt één werkdag op locatie toegestaan, vanaf 13 december worden dit twee dagen per week. Deze regel geldt uiteraard enkel voor bedrijven of instellingen waar telewerken mogelijk is.
  • De boosterprik wordt binnenkort beschikbaar voor iedereen. Vandaag hebben al 900.000 Belgen een extra prik gekregen. Het gaat hierbij om ouderen, risicopatiënten en mensen die ingeënt waren met het Johnson & Johnson-vaccin.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20