De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, herhaalde vrijdag dat het zeer onwaarschijnlijk is dat volgend jaar wordt voldaan aan de “voorwaarden om de rente te verhogen”.
Lagarde sprak vrijdag voor het European Banking Congress in Frankfurt, waar ze waarschuwde dat de ECB “niet overhaast moet overgaan tot een voortijdige verkrapping” van het monetaire beleid.
De euro daalde na de opmerkingen van Lagarde tot 1,1301 ten opzichte van de dollar. Ook bankaandelen daalden met ongeveer 2%. De heropleving van het aantal Covid-gevallen in Europa woog vrijdagochtend ook op het beleggerssentiment. De virusvrees deed Oostenrijk beslissen om zijn bevolking vanaf maandag een vierde nationale lockdown op te leggen.
Lagarde had na de beleidsvergadering van de ECB in oktober al geprobeerd de verwachtingen over een renteverhoging volgend jaar te temperen.
Inflatie
Woensdag werd bevestigd dat de inflatie in de eurozone in oktober was uitgekomen op 4,1% jaar op jaar, meer dan het dubbele van het streefcijfer van de ECB.
In haar toespraak vrijdag zei Lagarde dat de hoge inflatiecijfers waarschijnlijk tot het einde van het jaar verder zullen stijgen. Ze zei dat deze inflatiedruk “onwelkom en pijnlijk” was. Maar ze zei ook dat de ECB erop bleef vertrouwen dat de prijsdruk mettertijd zou afnemen.
Ze betoogde dat de centrale bank “volhardend” moet zijn in haar monetaire beleid, wil de inflatie terugkeren naar het ECB-streefcijfer van 2%.
Energieprijzen en aanvoerproblemen
Lagarde zei ook dat de ECB de zorgen over de stijgende inflatie weliswaar serieus neemt. Maar dat de drijvende krachten achter deze prijsdruk waarschijnlijk “op middellange termijn zullen wegebben, en dat is de horizon die voor het monetaire beleid van belang is”.
Ze zei dat een verkrapping de “diepere oorzaken van inflatie niet zou aanpakken omdat energieprijzen wereldwijd worden bepaald en aanvoerproblemen niet door het monetaire beleid van de ECB kunnen worden verholpen”.
Wat de energieprijzen betreft, zei ze dat die de komende maanden waarschijnlijk hoog zullen blijven. Maar ook die hausse ziet ze goedkomen, en wel in de loop van 2022. Ze wees er bijvoorbeeld op dat de gasprijzen al met ongeveer 21% zijn gedaald sinds de recordhoogten in oktober.
Geen tapering
De centrale bank kondigde in september aan minder obligaties te zullen opkopen als gevolg van de sterk stijgende consumentenprijzen. Daarmee begon het proces van het langzaam afbouwen van haar enorme stimuleringspakket uit het pandemietijdperk.
Lagarde maakte in september duidelijk dat de acties van de centrale bank een herijking waren, maar geen tapering, d.w.z.: de volledige terugschroeving van de obligatieaankoop. Op dat moment, schrijft zakensite CNBC, waren sommige gerenommeerde economen van mening dat de ECB de inflatiedruk onderschatte en daarom waarschijnlijk een renteverhoging zou moeten aankondigen voor het begin van 2023. Zit er dus niet aan te komen…