Schotland is in gesprek met de Beyond Oil and Gas Alliance, een door Europese landen gedomineerde alliantie die een einde wil maken aan de olie- en gaswinning. In Schotland is het grootste deel van de Britse olie- en gasproductie geconcentreerd. Maar het zijn regelgevers in Londen die over de offshore olie- en gasvergunningen gaan …
Schotland in gesprek met alliantie om olie- en gaswinning te beëindigen
Waarom is dit belangrijk?
Het VK heeft tot dusver weerstand geboden aan oproepen van klimaatactivisten om de exploratie van olie en gas stop te zetten.Tijdens de COP26 zei Dan Jorgensen, minister van Klimaatzaken van Denemarken, dat de Beyond Oil and Gas Alliance (BOGA) in “nauw overleg” was met Schotland, waar het grootste deel van de Britse olie- en gasproductie in de omliggende wateren is geconcentreerd. Dat meldt de Financial Times.
De groep werd in september opgericht door Denemarken en Costa Rica; de leden verbinden zich ertoe geen exploratievergunningen meer af te geven en de olieproductie geleidelijk stop te zetten. Donderdag zijn er zes nieuwe leden bijgekomen, waaronder Ierland, Wales, Frankrijk en Zweden, waarmee het aantal regeringen op 11 komt.
Weerstand
Het VK heeft tot dusver weerstand geboden aan oproepen van klimaatactivisten om de exploratie van olie en gas stop te zetten. In plaats daarvan zei minister Kwasi Kwarteng in maart dat het een “klimaatcompatibiliteitstest” zou toepassen op nieuwe olie- en gasvergunningen om ervoor te zorgen dat deze “verenigbaar zijn met bredere klimaatdoelstellingen”.
Tijdens de COP26 heeft het VK zijn aandacht vooral gericht op het beëindigen van het gebruik van steenkool, de meest vervuilende fossiele brandstof.
Opnieuw evalueren van vergunningen
Offshore olie- en gasvergunningen en regelgeving in het VK zijn voorbehouden aan Westminster, het Londense hart van de Britse politiek. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft de afgelopen maanden echter aangedrongen op een herziening van het vergunningsbeleid van de Britse regering.
Hoewel de offshore olie- en gasindustrie een belangrijke werkgever blijft in het noordoosten van Schotland, heeft Sturgeon er bij de Britse regering op aangedrongen om reeds afgegeven olie- en gasvergunningen, waaronder die voor het controversiële Cambo-veld ten noordwesten van de Shetland-eilanden, “opnieuw te evalueren”.
Afhankelijkheid van Qatar, Rusland en Nigeria
De projectontwikkelaars van Cambo, Siccar Point Energy en Royal Dutch Shell, vroegen in juni toestemming om het project, een van de grootste onontwikkelde velden in de Britse wateren, door te zetten.
Sindsdien staat het project in het middelpunt van een felle strijd van milieugroeperingen om een einde te maken aan alle nieuwe exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten in de Noordzee – iets wat volgens olie- en gasgroepen de afhankelijkheid van het VK van invoer zou doen toenemen.
Ongeveer de helft van de Britse gasbehoefte in 2020 werd gedekt door invoer uit landen als Noorwegen, Qatar, Rusland en Nigeria.
Fotomomenten
Sturgeon bevestigde donderdag dat Schotland “actieve gesprekken” voert om lid te worden van de BOGA. Ze zei dat Schotland verschillende categorieën van lidmaatschap onderzoekt om te beslissen “wat het beste bij onze omstandigheden past”.
“Het is niet de gemakkelijkste boodschap voor een land als Schotland, dat een lange geschiedenis en een grote olie- en gassector heeft, om te zeggen dat we … verder moeten gaan dan olie en gas”, zei ze tegen de Press Association.
Het moet gebeuren op een manier die niet gewoon “onze afhankelijkheid van geïmporteerde olie en gas (…) vergroot en, wat cruciaal is, de 100.000 mensen die momenteel in de olie- en gassector werken niet op de economische schroothoop laat belanden”, zei ze.
Friends of the Earth Scotland bekritiseerde Sturgeon echter omdat ze zich niet op tijd voor COP26 bij de alliantie had aangesloten. De milieuorganisatie zei dat haar retoriek, en fotomomenten met tieneractiviste Greta Thunberg, niet hadden geleid tot een toezegging om de olie- en gasproductie te stoppen.
(bzg)