De nieuwe burgemeester van New York wil dat scholen lesgeven over crypto, en dat is lang niet zijn enige pro-crypto initiatief

De Democraat Eric Adams, die vorige week werd verkozen, volgt op 1 januari Bill de Blasio op als burgemeester van New York City. Een van zijn prioriteiten voor de Big Apple is: alles wat met de crypto-industrie te maken heeft. De voormalige senator heeft verschillende projecten in de pijplijn zitten.

De afgelopen dagen heeft Eric Adams pro-crypto verklaringen afgelegd. Vorige week verklaarde hij op Twitter dat hij de eerste drie maanden van zijn mandaat in Bitcoins betaald wilde worden. Dit was een reactie op de burgemeester van Miami, Francis Suarez, die zei dat hij de eerste Amerikaanse politicus zou worden die zijn salaris in Bitcoins zou ontvangen.

In het kielzog hiervan kondigde de toekomstige burgemeester van New York aan dat hij van de stad het “centrum van de crypto-industrie” wilde maken. Hij houdt voet bij stuk, want in juni had hij al verklaard dat hij, als hij verkozen zou worden, van New York het “centrum van de Bitcoin” zou maken.

NewYorkCityCoin

Maandag kondigde de Democraat ook de komst van de NewYorkCityCoin (of NYCCoin) aan, een cryptomunt die gebruik maakt van Bitcoin-technologie, en vandaag haar debuut maakt. Dit project, dat ook in andere Amerikaanse steden is gelanceerd, heeft tot doel crypto-spelers in een stad te verenigen om de technologische ontwikkeling van hun omgeving te bevorderen.

Bij NYCCoin wordt gebruik gemaakt van een techniek die bekend staat als mining, het verifiëren en valideren van transacties die al hebben plaatsgevonden bij een bestaande cryptomunt. In ruil daarvoor ontvangt de miner cryptomunt-eenheden, die voor de gelegenheid worden gecreëerd. Dertig procent van de tijdens het ontginningsproces gecreëerde waarde wordt gestort op een voor de stad New York gereserveerde rekening, die zij naar eigen goeddunken kan gebruiken.

In eerste instantie is het de bedoeling om NYCCoins te creëren, maar deze zullen niet toegankelijk zijn voor particulieren en zullen niet inwisselbaar zijn op een openbaar crypto-platform. Het eerste doel is dus de ontwikkeling van een lokale gemeenschap van ondernemers en diensten rond de token. De token kan gebruikt worden voor uitwisselingen, of om toegang te verlenen tot bepaalde websites of zelfs fysieke ruimten in de stad.

Crypto op school?

NewYorkCityCoin wordt vandaag gelanceerd, dus het kwam niet uit de koker van de nieuwe administratie van Adams. Hij is er echter een groot voorstander van. En hij hoopt dat het project zal leiden tot veel meer pro-crypto initiatieven in de New Yorkse ondernemerswereld… en zelfs op scholen.

In een interview op CNN legde de toekomstige burgemeester van New York uit dat het volgens hem goed zou zijn om “cryptokunde” toe te voegen aan de lesprogramma’s op scholen. Zonder te specificeren of hij zich richt op het hoger onderwijs, de middelbare school of de lagere school.

“Toen ik over blockchain en Bitcoin sprak, stopten sommige kinderen op straat en vroegen me: ‘Wat is dit?’” Bitcoin, zo zei hij, is de “nieuwe manier om te betalen voor goederen en diensten over de hele wereld”. Scholen “moeten” daarom de achterliggende technologie onderwijzen, evenals “deze nieuwe manier van denken”.

Er zij op gewezen dat zijn hartstocht voor cryptomunten hem evenmin tot hysterie drijft. Op de vraag of hij bedrijven in New York zou aanmoedigen om Bitcoin of andere cryptomunten te accepteren, zei Adams dat de lokale autoriteiten “ernaar zullen kijken” en dat “voorzichtigheid” moet worden betracht.

“We gaan het goed doen”, voegde hij eraan toe.

Beschuldigingen van belangenconflicten

De vele pro-crypto uitspraken van Adams zijn niet naar ieders zin. Onder de critici is Jason Furman, voormalig economisch adviseur van ex-president Obama. Dit is niet alleen een slechte economische strategie voor NYC en een slechte investeringsbeslissing, maar “het lijkt ook op een belangenconflict”, zei hij op Twitter.

Volgens hem is het alsof een burgemeester aankondigt dat hij veel Amazon-aandelen koopt en vervolgens een beleid invoert dat gunstig is voor het door Jeff Bezos opgerichte bedrijf.

Tegen CNN zei Adams dat hij zijn eigen geld gebruikte.

“Ik verloor duizenden dollars op de aandelenmarkt tijdens de crash in mijn pensioenfonds. Volatiliteit maakt deel uit van sommige investeringen die wij doen,” zei hij.

“Ik wil ervoor zorgen dat deze stad het centrum van innovatie wordt, wat die innovatie ook is, en dat is wat de menselijke geest is: niet bang zijn om naar alle gebieden van innovatie te kijken om ons land en onze stad vooruit te helpen,” besloot hij.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.