Key takeaways
- 64 miljard pond aan onroerend goed in Engeland en Wales is verborgen achter ondoorzichtige trusts.
- Campagnevoerders beweren dat trusts door kleptocraten worden gebruikt om hun bezittingen aan controle te onttrekken.
- Transparency International pleit voor het sluiten van mazen in de wet waardoor uiteindelijk eigendom via trusts verborgen kan blijven.
Een aanzienlijke hoeveelheid onroerend goed in Engeland en Wales, ter waarde van 64 miljard pond, is verborgen achter ondoorzichtige trusts, waardoor bezorgdheid ontstaat over het gebruik van deze structuren voor illegale doeleinden. Uit onderzoek van Transparency International is gebleken dat bijna 236.500 eigendommen in het bezit zijn van deze geheime eigendomsstructuren.
Campagnevoerders beweren dat trusts een geprefereerde methode zijn geworden voor individuen die banden hebben met corruptie. Dit omvat kleptocraten die hun bezittingen willen beschermen tegen controle. Ze wijzen op een overheidsrapport waarin wordt benadrukt dat trusts sancties tegen Russische staatsburgers kunnen ondermijnen. Ze doen dit door hen in staat te stellen hun rijkdom te verbergen en te verplaatsen.
Vraag voor wetshervormingen
Transparency International pleit voor het dichten van mazen in de wet waardoor uiteindelijk eigendom via trusts verborgen kan blijven. Joe Powell, een Labour parlementslid dat een parlementaire groep van alle partijen over corruptie en belastingen leidt, onderstreept het probleem. Hij merkt op dat trusts een belangrijke blinde vlek vormen in het transparantiekader van het Verenigd Koninkrijk. Hij benadrukt het risico dat dit achterpoortje nog meer ondoorzichtig eigendom aanmoedigt. Bovendien kan het de anti-corruptie-inspanningen ondermijnen.
Duur vastgoed in handen van buitenlandse investeerders
Transparency International noemt voorbeelden die het probleem illustreren, zoals een appartement in Londen van 61 miljoen pond dat in verband wordt gebracht met een partner van een Russische oligarch, dat nog steeds niet bevroren is ondanks dat soortgelijke eigendommen in Frankrijk het doelwit zijn. Margot Mollat, een senior onderzoeker bij Transparency International, benadrukt dat trusts een aantrekkelijke optie zijn om bezittingen te verbergen en sancties te omzeilen. Zij dringt er bij de Britse regering op aan om de trustkwestie aan te pakken als zij zichzelf als wereldleider wil profileren op het gebied van corruptiebestrijding.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!