EU wil gas-, steenkool en olieproductie op de Noordpool aan banden leggen, Rusland reageert scherp: “Puur politiek gemotiveerd”

De spanningen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland lopen verder op. Na de felle discussie over de gaslevering aan de EU gooien de Europese plannen om de productie van onder meer gas en olie op de Noordpool aan banden te leggen nog meer olie op het vuur.

De Europese Unie wil een einde maken aan de winning van fossiele brandstoffen op de Noordpool. Er liggen plannen op tafel om nieuwe boringen in het Arctische gebied te verbieden. De EU wil op die manier het gebied beschermen tegen verdere ontwrichtende klimaatveranderingen.

Rusland is ontevreden

Het Noordpoolgebied is een integraal onderdeel van de Russische economie en het Russische grondgebied. De Russische kustlijn vertegenwoordigt 53 procent van de kustlijn van de Noordelijke IJszee. Er wonen zo’n 2 miljoen Russen in dat gebied. Rusland reageert dan ook scherp op de plannen van de EU.

In een interview met CNBC uitte Alexander Novak, de vicepremier van Rusland, zijn ongenoegen. “Ik was een beetje verbaasd toen ik dit gisteren hoorde. Waarom de Noordpool, waarom niet de Evenaar? Men zou een aantal plaatsen in de wereld kunnen bedenken waar olie- en gaswinning verboden moet worden”, klonk het.

“Dit voorstel is er gekomen op basis van politieke motivatie”, aldus de vicepremier. “Wat zeggen deze verklaringen ons – dat we moeten stoppen met het winnen van al het gas dat op dit moment wordt geproduceerd? Ik denk dat de auteurs van deze voorstellen heel weinig inzicht hebben in de werkelijke stand van zaken.”

Hoge gasprijzen

Het voorstel van de Europese Unie komt er net op een moment dat de spanningen tussen de twee grootmachten oplopen. De EU heeft Rusland onlangs beschuldigd dat het te weinig gas levert. Door de hoge vraag en een beperkt aanbod lopen de energieprijzen in onze contreien hoog op. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft in september Rusland opgeroepen om meer aardgas te leveren aan Europa.

Rusland beweert dat het zijn gasleveringen heeft opgedreven, maar critici zeggen dat het zijn gasexport naar de regio gebruikt voor politieke doeleinden, vooral om Duitsland zover te krijgen dat het de Nord Stream 2-gaspijpleiding certificeert. Rusland ontkent dat het de gascrisis in Europa uitbuit.

Politieke splijtzwam

De Noordpool is hoe dan ook ook al een tijdje een politieke splijtzwam. Verschillende landen maken zich namelijk zorgen over de Russische politieke, economische en militaire invloed aldaar. De EU lijkt echter haar rol in de regio te willen versterken. In het voorstel van woensdag staat dat “het Noordpoolgebied van groot strategisch belang is voor de Europese Unie, met betrekking tot klimaatverandering, grondstoffen en geostrategische invloed.”

In het voorstel staat ook dat de EU haar betrokkenheid in de regio wil versterken door “bij te dragen tot de instandhouding van een vreedzame en constructieve dialoog en samenwerking in een veranderend geopolitiek landschap, om het Noordpoolgebied veilig en stabiel te houden”, alsook door “erop aan te dringen dat olie, kolen en gas in de grond blijven, ook in de Arctische regio’s” en “de inclusieve en duurzame ontwikkeling van de Arctische regio’s te ondersteunen ten behoeve van de bewoners en de toekomstige generaties.”

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.