Verenigd Koninkrijk van plan meer militairen in te zetten in Azië

Het Verenigd Koninkrijk is van plan zijn aanwezigheid in de betwiste Zuid-Chinese Zee en de Indo-Pacific regio te vergroten. Dat zei de chef van de luchtmachtstaf, Air Chief Marshal Sir Mike Wigston, maandag, aldus zakenzender CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Het VK wil zich, na zijn vertrek uit de EU, globaal herprofileren. De militaire ruggensteun aan de Amerikaanse en Taiwanese bondgenoten bij de verdediging van de Zuid-Chinese Zee tegenover China, past binnen dat breder plan. Ook wil Groot-Brittannië post-EU meer handelsovereenkomsten over de hele wereld sluiten. In juni is het VK onderhandelingen begonnen om toe te treden tot een bredere vrijhandelsalliantie in Azië en de Stille Oceaan, die bekend staat als de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership.

De Britse Carrier Strike Group, geleid door het 3,9 miljard dollar kostende vlaggenschip HMS Queen Elizabeth, is bezig aan zijn maiden reis rond de wereld. Tijdens de 28 weken durende inzet zal de groep India, Japan, Zuid-Korea en Singapore en de wijdere regio bezoeken. Hiermee is het de grootste concentratie van maritieme en luchtmacht die het VK in een generatie heeft verlaten.

“Meer aanhoudende aanwezigheid in de regio dan enig ander Europees land”

In een toespraak aan boord van de HMS Queen Elizabeth, aangemeerd in Singapore, zei Sir Wigston dat er een “regelmatiger (…) inzet (van eenheden)” zou zijn. “Dat zou zowel tot uiting komen in wat je ziet van de Royal Navy als van de Royal Air Force”, klonk het.

Het Verenigd Koninkrijk wil een “meer aanhoudende aanwezigheid” in de regio dan enig ander Europees land, zegt de Britse Hoge Commissaris in Singapore Kara Owen.

Ze voegde daaraan toe dat twee oorlogsschepen van de Royal Navy net door het Panamakanaal zijn gevaren en op weg zijn naar de Aziatische wateren. Dit volgt op een aankondiging in juli om permanent twee oorlogsschepen in de regio te stationeren.

“Onze ambitie is om hier een meer aanhoudende aanwezigheid te hebben dan enig ander land uit (Europa),” zei Owen aan boord van het 65.000 ton wegende schip.

Humanitaire hulp

Naast de inzet van meer militaire middelen, zal de verhoogde betrokkenheid komen in de vorm van humanitaire hulp en rampenbestrijding, voegde Sir Wigston eraan toe.

Eerder namen schepen van de U.K. Carrier Strike Group deel aan een oefening ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Five Power Defence Arrangements, met Singapore, Maleisië, Australië en Nieuw-Zeeland.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.