Brits miljardair James Dyson verkast van Singapore opnieuw naar het Verenigd Koninkrijk

Miljardair James Dyson heeft zijn residentie van Singapore naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht, weet persbureau Bloomberg. Daarmee draait hij een stap terug die hij ongeveer twee jaar geleden maakte, nadat ‘s mans technologiebedrijf aankondigde naar de Zuidoost-Aziatische stadstaat te willen verkassen.

Dyson (73) woont nu hoofdzakelijk in het Verenigd Koninkrijk, volgens documenten van bedrijven die de miljardair onder zijn hoede heeft, waaronder zijn familiekantoor Weybourne. Zelf heeft hij een nettowaarde van 9,9 miljard dollar (ongeveer 8 miljard euro).

In de bedrijfsdocumenten wordt Singapore genoemd als residentie van de ondernemer in 2019, nadat zijn bedrijf zei dat het zijn hoofdkantoor daarheen zou verplaatsen. De maker van stofzuigers zonder zak zou zich steeds meer op de Zuidoost-Aziatische markt willen richten.

‘We geven geen commentaar op privé familiezaken en er is niets veranderd met betrekking tot het bedrijf,’ wist een Dyson-woordvoerder. ‘De structuur van de groep en de zakelijke beweegredenen die eraan ten grondslag liggen, zijn ongewijzigd.’

Dyson kreeg als prominent Brexit-voorstander kritiek te verduren van Britse wetgevers voor de verplaatsing van zijn bedrijf.

Ventilators

Thans staat hij nog in het oog van een andere storm. In maart 2020 sms’te hij premier Boris Johnson over de fiscale situatie van zijn personeel. Hij wou ervan verzekerd worden dat zijn personeel niet te maken zou krijgen met een verandering in hun belastingsituatie als ze naar het Verenigd Koninkrijk kwamen om ventilatoren te maken als reactie op Covid-19, volgens een BBC-rapport.

De miljardair schreef naar de Britse Schatkist, maar nam vervolgens contact op met de heer Johnson. Daardoor ontstond bezorgdheid over de vraag of de premier de procedures volgde om de berichten openbaar te maken. Johnson moest woensdag in het parlement zijn optreden verdedigen.

‘Ik verontschuldig mij absoluut niet voor het feit dat ik hemel en aarde heb bewogen en alles heb gedaan wat ik kon doen. Ik denk dat elke premier dat zou doen in die omstandigheden,’ zei Johnson tijdens het vragenuurtje.

‘Johnson was eerst’

Dyson zei in een verklaring op woensdag (21 april) dat het de heer Johnson was die vorig jaar eerst contact opnam in een tijd van ‘nationale crisis’. Het ventilatorproject kostte zijn bedrijf ongeveer 20 miljoen pond (ongeveer 23 miljoen euro), eiste dat personeel uit Singapore en het VK de klok rond werkte, en dat hun uitwisselingen destijds werden bekendgemaakt aan Britse ambtenaren.

‘Het is absurd om te suggereren dat de dringende correspondentie iets anders was dan een poging om de regels na te leven,’ verklaarde hij. ‘Noch Dyson noch Weybourne zochten of ontvingen enig voordeel van de noodbeademing.’

Dyson heeft zijn aanwezigheid in Singapore de afgelopen twee jaar versterkt, door Britse bedrijven te liquideren en in de stadstaat personeel aan te nemen voor zijn familiekantoor. Hij betaalde in 2019 ongeveer 54 miljoen dollar om het drie verdiepingen tellende Wallich Residence penthouse in Singapore te kopen, maar verkocht het eind vorig jaar met verlies.

De miljardair heeft nog steeds veel bezittingen in het Verenigd Koninkrijk, met zijn landbouwbedrijf dat toezicht houdt op 257 hectare bos, en ongeveer 150 woningen. Hij bezit ook een landgoed in het zuidwesten van Engeland.

Oude elektriciteitscentrale

Het bedrijf heeft eerder gezegd dat het de komende jaren meer dan 2.000 mensen in Zuidoost-Azië wil aanwerven, maar zei in juli dat het 900 van zijn 14.000 banen wereldwijd zal schrappen als gevolg van de pandemie.

Het meldde het eerder deze maand dat het ‘binnenkort’ zijn intrek zal nemen in een nieuw globaal hoofdkwartier in een oude elektriciteitscentrale in Singapore.

(jvdh)

Meer