Hoe sterk kan de olieprijs nog stijgen?

Net zoals de gasprijs zit de olieprijs stevig in de lift. En daar lijkt niet snel verandering in te komen. Een strenge winter is voldoende om een eventuele correctie van de olieprijzen een halt toe te roepen. Voorts mogen we niet vergeten dat de olieproducerende landen onlangs beslist hebben om niet te raken aan de productiecapaciteit.

Waarom is dit belangrijk?

De stijgende olieprijzen hebben, net zoals de stijgende groothandelsprijzen voor energie, een impact op ons budget. We moeten daardoor meer geld op tafel leggen voor onder meer diesel, benzine en stookolie.

De olieprijs noteert momenteel op het hoogste niveau in zeven jaar tijd. De prijs voor een vat ruwe olie bedroeg woensdagochtend 79,18 dollar per vat. Dat is een stijging van 1 procent in vergelijking met begin deze week. Een vat Brent-olie werd diezelfde ochtend verkocht voor 82,84 dollar, oftewel 1,5 procent meer dan maandag.

Hogere diesel- en benzineprijzen

Die stijgingen voelen wij hier in België ook in onze portefeuille. Zo is de maximumprijs voor een liter diesel dinsdag gestegen met 2,3 cent tot 1,68 euro. Het was de zoveelste prijsstijging op korte tijd. Vorige week vrijdag werd de prijs voor één liter Euro 95 (E10) nog verhoogd naar 1,647 euro, een stijging van 3,7 cent, en het hoogste peil sinds midden 2014. De prijs van Euro 98 (E5) steeg dan weer tot 1,733 euro per liter

De stijgende olieprijzen zijn onder meer het gevolg van de heropening van de wereldwijde economieën waardoor de vraag stevig in de lift zit. De kans is overigens klein dat we ons binnenkort mogen opmaken voor een prijsverlaging. Eerder deze week heeft OPEC+, het kartel van olieproducerende landen, beslist om niet te raken aan de productiecapaciteit. Daarbij houden ze vast aan de eerder gemaakte afspraken waarbij ze dagelijks 400.000 extra vaten olie produceren. Analisten hadden echter gehoopt op 800.000 vaten per dag.

Strenge winter

John Driscoll, hoofdstrateeg bij de consulent JTD Energy Services, vreest dat de prijzen nog verder kunnen stijgen. “Ik stel mij in de eerste plaats vragen bij wat er gaat gebeuren als we te maken krijgen met een strenge winter”, zei hij in een interview met CNBC. “Wanneer je de winter ingaat, moet je je echt zorgen maken over de niet-discretionaire vraag”, zei Driscoll. Niet-discretionaire vraag verwijst naar essentiële uitgaven voor dagelijkse goederen en diensten.

“Je zou een piek kunnen zien – dat is één scenario”, zei Driscoll over de olieprijzen. “Ik hoor eigenlijk niemand praten over de vooruitzichten van een milde, rustige winter. Ik denk dat we, gezien alle onzekerheid over het weer en de klimaatverandering, hier wel eens een wilde rit kunnen meemaken.”

Driscoll sluit niet uit dat de olieprijs kan stijgen tot 100 dollar per vat. “Maar de kans dat dat gebeurt is klein”, voegde hij er wel aan toe. “Om tot zo een stijging te komen moet echt alles foutlopen. Denk bijvoorbeeld aan een zeer strenge winter, storingen in de bevoorradingsketens en leveringsproblemen (zoals in het Verenigd Koninkrijk, red.).”

90 dollar per vat

Damien Courvalin, energie-analist bij Goldman Sachs, voorspelt dan weer dat de prijs voor een vat olie kan stijgen tot 90 dollar. “Hoewel wij al geruime tijd een bullish houding hebben tegenover de olieprijs, is het huidige mondiale tekort groter dan wij voor ogen hadden. Het herstel van de mondiale vraag verloopt zelfs sneller dan wij hadden verwacht en het mondiale aanbod blijft achter bij onze prognoses, die onder de consensus liggen”, zei hij in een interview met Bloomberg.

“Dit tekort zal naar onze mening de komende maanden niet worden omgebogen, omdat de omvang ervan de bereidheid en het vermogen van OPEC+ om de productie op te voeren, te boven zal gaan”, vervolgde hij. “We sluiten dus een stijging tot 90 dollar per vat tegen het einde van dit jaar niet uit.”

(am)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.