De volgende Chinese vastgoedreus met een schuldenberg? Fantasia mist een betaling van 205 miljoen dollar terwijl de Evergrande-crisis aanhoudt

Fantasia, een vastgoedontwikkelaar uit Shenzhen, zit sinds maandag met een wanbetaling van 205 miljoen dollar. De kredietwaardigheid van het bedrijf is ook neergehaald door de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings, waardoor er nieuwe zorgen ontstaan over de gezondheid van de Chinese vastgoedmarkt.

De Fantasia Holdings Group werd in 1996 opgericht door Zeng Jie, ook wel gekend als Zeng Baobao, in de techstad Shenzhen. Zeng is de nicht van voormalig Chinees vicepresident Zeng Qinghong. In 2009 trok de vastgoedontwikkelaar naar de beurs van Hongkong. Naast het ontwikkelen van en investeren in projecten, biedt Fantasia ook makelaars- en hoteldiensten aan. Het bedrijf zet bovendien fors in op de toerismesector en heeft ten slotte nog een branche voor interieurontwerp.

Maandag moest de vastgoedontwikkelaar een schuld van maar liefst 205 miljoen dollar terugbetalen. Het bedrijf beloofde zijn investeerders in een interne nota dat de betaling zou overgemaakt worden. Toch miste Fantasia maandag de betaling.

Het bedrijf zit echter nog dieper in de problemen dan het lijkt. Volgens Country Garden, een Chinese vastgoedmanager, heeft een departement van Fantasia nog een bedrag van 700 miljoen yuan (93 miljoen euro) ten laste. Een faillissement van Fantasia begint volgens experten een reëel scenario te worden.

De aandelen van de vastgoedreus zijn al sinds 29 september opgeschort en zullen dat deze week vermoedelijk blijven. In de laatste zes maanden daalde de koers van Fantasia dan ook meer dan 45 procent. De prijs van een aandeel viel terug van 1 naar 0,56 Hongkong dollar voor de handel werd stopgezet.

Krappe liquiditeit en gebrek aan transparantie kosten Fantasia kredietwaardigheid

De wanbetaling komt amper twee weken nadat het bedrijf in een persbericht zei dat het “geen problemen met liquiditeit” had. Fantasia meende ook dat het de “fondsen al had voorbereid” om zijn obligaties deze maand af te lossen. Daarvoor zou de vastgoedreus een financiering van 1,1 miljard Hongkong dollar, ofwel 121 miljoen euro, hebben opgehaald bij de Chinese bank Chiyu Bank in juni.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings moest de score van Fantasia maandag verlagen van “CCC” naar “B”. Volgens het ratingbureau zou het bedrijf zeer waarschijnlijk zijn betalingen op aanstaande Amerikaanse obligaties missen. Fitch Ratings haalde ook de krapper dan verwachte liquiditeit en het gebrek aan transparantie binnen het Chinese bedrijf aan als reden om de kredietwaardigheid van Fantasia in te tomen.

Sterker nog; volgens Fitch Ratings zou Fantasia de helft van zijn schatkist in buitenlandse valuta al gebruikt hebben om rond eind september een privéschuld af te betalen. Het gaat over zo’n 102 miljoen dollar die verdween uit de geldpot. Fitch vertrouwt er dus niet op dat Fantasia de schuld van maandag van zo’n 205 miljoen dollar weldra zal kunnen afbetalen.

Begin van een zware crisis of een opportuniteit?

Ondertussen zit de Chinese vastgoedtitaan Evergrande nog steeds opgezadeld met een schuldenberg van zo’n 1,97 biljoen yuan. Dit astronomische bedrag, dat neerkomt op een slordige 305 miljard dollar, ofwel 263,7 miljard euro, is het megabedrijf verschuldigd aan verschillende geldschieters en leveranciers.

Evergrande heeft een maand de tijd gekregen om een couponbetaling van 83,5 miljoen dollar op te hoesten. Die schuld moest afbetaald zijn op 23 september. Ondertussen zitten ook vastgoedontwikkelaars Guangzhou R&F Properties en Sichuan Langang serieus in de penarie, eveneens dankzij schulden. Het aandeel van Guangzhou R&F noteerde vandaag 11 procent lager op de Hang Seng-aandelenmarkt van Hongkong.

Er wordt nog steeds gevreesd door verschillende analisten dat de imploderende Chinese vastgoedzeepbel zware gevolgen kan hebben voor de economie van de Aziatische supermacht, en zelfs de internationale markten. Anderen geloven dan weer dat de overheid in Peking de vastgoedmarkt koste wat kost overeind zal houden, waardoor het interessant kan zijn om juist te investeren in de afbrokkelende reuzen.

Lees ook: Een zeer gewaagde gok op Evergrande: dit Amerikaanse bedrijf koopt massaal schulden van de afbrokkelende vastgoedtitaan op

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.