Vincent Van Peteghem: “België kan Bitcoin niet legaliseren”

Gevraagd naar de mogelijkheid om de bekendste cryptmunten te legaliseren zoals in El Salvador, zei minister Vincent Van Peteghem (CD&V) dat dit scenario “hoogst onwaarschijnlijk” was.

Waarom is dit belangrijk?

El Salvador heeft op 7 september als eerste land ter wereld Bitcoin gelegaliseerd als betaalmiddel, naast de Amerikaanse dollar. Deze techno-monetaire gok is een praktisch antwoord op een uitdaging: de afhankelijkheid van de Salvadoraanse economie van de Verenigde Staten en hun alomtegenwoordige greenbacks verminderen. De beste manier om de banden met een vreemde munt te verbreken is uiteraard door een eigen munt uit te geven. Dit is een uitdaging in gedollariseerde landen waarvan de recente geschiedenis vaak gekenmerkt wordt door politieke en/of economische instabiliteit.

De goedkeuring van de “Bitcoin-wet” afgelopen juni en de recente inwerkingtreding ervan in El Salvador hebben de nieuwsgierigheid gewekt van veel waarnemers, waaronder onze politici. Federaal volksvertegenwoordiger Emmanuel Burton (MR) heeft een schriftelijke parlementaire vraag gesteld aan minister Van Peteghem om na te gaan of een dergelijke wetgeving in België mogelijk is.

“België kan van Bitcoin geen wettig betaalmiddel maken”, reageerde de minister van Financiën. Hij houdt vol dat alleen de euro de officiële munteenheid is in de hele eurozone. “Een dergelijk besluit zou dus op Europees niveau moeten worden genomen, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren.”

“Aanzienlijk financiële verliezen”

Hoewel er misschien goede redenen zijn om Bitcoin te legaliseren, is de minister ervan overtuigd dat de introductie van BTC in de Belgische economie eerder rampzalig zijn.

“De invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel zou aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor het monetaire beleid en de financiële stabiliteit van een land”, zei Van Peteghem, die daarmee de analyse van centrale banken en internationale instellingen als de Wereldbank en het IMF ondersteunt. “Schommelingen in de Bitcoinwisselkoers kunnen leiden tot aanzienlijke financiële verliezen voor consumenten en bedrijven die gedwongen zouden worden om betalingen in BTC te accepteren.”

De minister benadrukte daarbij dat wanneer BTC aanvaard wordt als legaal betaalmiddel dat ook de belastingen betaald zouden kunnen worden met de digitale munt.

El Salvador als schoolvoorbeeld

Toegegeven, de ervaring met El Salvador is een schoolvoorbeeld. Maar volgens de minister van Financiën wil de Nationale Bank van België (NBB) niet in de voetsporen van dat land treden.

“De Nationale Bank bezit geen bitcoins en heeft geen haalbaarheidsstudie uitgevoerd over dit onderwerp. Ik herinner eraan dat de FSMA en de Nationale Bank van België blijven waarschuwen voor de risico’s die verbonden zijn aan virtueel geld, en benadrukken dat virtuele munten geen wettig betaalmiddel zijn, noch een vorm van digitaal geld”, klonk het.

Er is geen financiële controle of toezicht op virtueel geld in België. Hierdoor zijn het juist risicovolle producten in de ogen van de autoriteiten.

De federale regering heeft in juni een nieuw kader voor toezicht op de cryptosector ingevoerd. Geen onbelangrijke stap aangezien het aantal toepassingen met crypto’s zienderogen toeneemt. Maar het roept vragen op over de methodologie van de Belgische beleidsmakers.

“Op nationaal niveau vergt dit zeker aanpassingen van de wetgeving, maar het is ook belangrijk om onze regulatoren op te leiden voor de bijzonderheden van deze spelers en van crypto, wat enige tijd kan duren,” legde de partner van het Brusselse advocatenkantoor Ethikos ons uit.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.