Beleggers met 4 biljoen dollar aan activa willen Aziatische bedrijven aanspreken op klimaatdoelstellingen

Een groep van zes beleggers met een gecombineerd vermogen van 4 biljoen dollar, zei woensdag dat ze de relaties met grote Aziatische bedrijven zoals banken en energieproducenten wil aangaan. Op die manier wil de groep ervoor zorgen dat ze een routekaart hebben om de klimaatdoelstellingen te halen.

De groep investeerders, die gesteund wordt door de in Singapore gevestigde adviseur Asia Research & Engagement (ARE), zei in een verklaring dat ze zich in eerste instantie zullen richten op koolstofrisico’s en steenkool. Ze kijken daarbij naar banken en energieproducenten die blootgesteld zijn aan steenkool.

De stap komt er nu investeerders actiever worden op het gebied van milieu-, sociaal en ondernemingsbestuur (ESG). Naar eigen zeggen willen ze helpen om de klimaatverbintenissen van bedrijven vorm te geven om dat risico voor hun klanten beter te beheren. Een van de ESG-gerelateerde stappen die de groep heeft ondernomen, is het steunen van resoluties van activistische aandeelhouders en het stemmen over bestuursleden en beloningen.

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell (RDSa.L) in mei, steunde bijna een derde van de aandeelhouders een resolutie dat door een activistische groep werd ingediend. Het bestuur heeft die resolutie verworpen.

Aziatische bedrijven moeten het voortouw nemen

De zes investeerders zijn BMO Global Asset Management EMEA, Fidelity International, het Nederlandse pensioenfonds PGGM, het in Groot-Brittannië gevestigde Local Authority Pension Fund Forum (LAPFF), Aviva Investors en Legal & General Investment Management.

“Het afgelopen jaar hebben we bemoedigende ontwikkelingen gezien in duurzaamheidsgerelateerde bedrijfspraktijken en -beleid, zoals een reeks net zero aankondigingen,” zei Mirza Baig, wereldwijd hoofd ESG-beleggingen bij Aviva Investors, in de verklaring.

“In werkelijkheid is er nog steeds een grimmige mismatch tussen waar we vandaag staan en wat er nodig is om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs worden gehaald”, zei hij. “Er is een enorme kans voor Aziatische bedrijven om het voortouw te nemen bij het aanpakken van de klimaatnoodsituatie.”

De groep is al begonnen met het aangaan van afspraken met bedrijven, waaronder de Chinese energiebedrijven Huaneng en Huadian.

De investeerdersgroep zal bedrijven zoals banken aanmoedigen zich vast te leggen op concrete maatregelen. Voorbeelden zijn het niet langer financieren van de meest koolstofintensieve fossiele brandstoffen en het stopzetten van de financiering van de uitbreiding van fossiele brandstoffen en aanverwante infrastructuur.

De maatregelen zouden ook inhouden dat Aziatische elektriciteitsbedrijven worden aangemoedigd plannen op te stellen om hun bedrijven in overeenstemming te brengen met de klimaatdoelstellingen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.