Het is een van de levendigste discussies in beleggersland: kan Bitcoin de rol overnemen van goud als schuilbelegging in turbulente beurstijden? Op basis van de handel op maandag is het antwoord vooralsnog: nee.
Dat zowel kleine als grote beleggers Bitcoin soms “digitaal goud” noemen, heeft te maken met de schaarste die ingebouwd is in de productie van de cryptomunt, die wiskundig begrensd is tot 21 miljoen Bitcoins. Die schaarste zou Bitcoin in de toekomst alleen maar waardevoller maken. De cryptomunt is ook nog eens onafhankelijk van het traditionele geldsysteem, zo gaat de redenering verder, wat van Bitcoin het perfecte toevluchtsoord maakt mocht er een wereldwijde financiële crisis losbreken.
Maar de non-believers, zoals Nouriel Roubini of statisticus Nassim Nicholas Taleb (vooral bekend van de bestseller The Black Swan) vinden dat nonsens en zeggen dat de intrinsieke waarde van Bitcoin nul is. Voor hen is de cryptomunt niet meer dan een groot piramidespel.
Geen veilige haven
Taleb ziet in de koersdaling van de cryptomunt van maandag, een reactie op de zorgen om de Chinese vastgoedreus Evergrande, alvast het bewijs dat Bitcoin geen bescherming biedt tegen een beurscorrectie. Mocht dat zo zijn, dan zou Bitcoin in waarde moeten stijgen als de beurzen zakken, doordat beleggers massaal de cryptomunt aankopen.
Maar het tegendeel gebeurde: terwijl de beurzen 2 tot 3 procent zakten, ging Bitcoin mee onderuit en zelf steviger dan de aandelenmarkten, met 7 tot 10 procent. Bitcoin was maandagavond iets minder dan 44.000 dollar waard.
“Bitcoin kan sommigen interesseren voor speculatieve doeleinden, maar om het even wie die beweert dat Bitcoin een indekking is tegen iets, is een gepatenteerde oplichter”, besluit Taleb op Twitter.
Dat Bitcoin in dezelfde richting reageert als de aandelenbeurzen, kan erop wijzen dat de digitale munt steeds meer geïntegreerd raakt in het financiële stelsel waartegen het volgens de puristen een alternatief voor moest zijn.
Volgens Leah Wald, de CEO van cryptobelegger Valkyrie Investments, is de koersdaling van Bitcoin een mechanisch gevolg van het feit dat grote beleggers cryptomunten tot hun risicovolste beleggingen rekenen. Bij beursturbulentie worden die posities meteen afgebouwd.
“Deze uitverkoop is de voortzetting van een gevestigd patroon waarbij handelaren hun risicovollere activa verzilveren om elders hun margin calls (negatieve posities) af te dekken of aan de zijlijn blijven zitten totdat de markten kalmeren en ze zich meer op hun gemak voelen om terug te gaan naar risicovollere posities”, zegt ze bij zakenzender CNBC.
Goud
Terwijl Bitcoin en andere cryptomunten kelderden, steeg de prijs van goud maandag lichtjes, met zowat 0,6 procent tot 1.762 dollar per ounce. Andere metalen, waaronder zilver, zakten in waarde. Goud manifesteert zich, ondanks de opkomst van crypto, dus nog steeds als dé veilige haven bij uitstek.
Hoewel een staafje goud volgens velen net zomin een intrinsieke waarde heeft als Bitcoin, heeft het edelmetaal zowat het langste track record uit de financiële geschiedenis. Al duizenden jaren wordt goud als waardedrager gebruikt door beleggers, banken én centrale banken.
El Salvador
Toch waren er maandag ook steunbetuigingen voor Bitcoin. De meest in het oog springende was Nayib Bukele, de flamboyante president van El Salvador. Hij voerde Bitcoin eerder deze maand in als wettig betaalmiddel. Ondanks de recente straatprotesten tegen die invoering, kondigde hij aan dat zijn land van de koersdip gebruik maakte om 150 Bitcoins te kopen. (ddw)
Lees ook: Bitcoin en goud: kompanen of rivalen?