Niets meer dan “ruilhandel” en “postzegelhandel”: forse kritiek van centrale banken op Bitcoin

Verscheidene centrale banken hebben zich de voorbije weken weer kritisch uitgelaten over cryptovaluta’s. Deze week werden twee nieuwe aanvallen uitgevoerd, die vooral gericht waren op Bitcoin.

De eerste zware kritiek kwam van Stefan Ingves, gouverneur van de Sveriges Riksbank, de centrale bank van Zweden. Voor hem heeft het geen zin om in Bitcoin te investeren, aangezien de cryptomunt zeer weinig intrinsieke waarde heeft. Op een gegeven moment zullen veel beleggers veel geld verliezen, zegt hij.

“Particulier geld stort meestal vroeg of laat in,” zei hij op een persconferentie, meldt Bloomberg. “Natuurlijk kun je rijk worden van de handel in Bitcoins, maar het is vergelijkbaar met de postzegelhandel.”

Ingves, die eerder voorzitter van het Bazels Comité en directeur van de afdeling monetaire en financiële systemen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was, had in het verleden ook aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat Bitcoin en andere cryptomunten aan regulerend toezicht zullen ontsnappen naarmate hun populariteit toeneemt.

“Een risicovolle investering met een slechte waarde”

Hetzelfde geldt voor Noord-Amerika, waar de gouverneur van de Bank of Mexico, Alejandro Diaz de Leon, donderdag zei dat Bitcoin meer weg had van een “ruilmiddel” dan van een “geavanceerde fiatvaluta”, meldt Reuters.

“Wanneer iemand Bitcoins ontvangt in ruil voor een goed of een dienst, denken wij dat die (transactie) meer op ruilhandel lijkt, omdat die persoon een goed voor een goed ruilt, maar niet echt geld voor een goed,” zei Diaz de Leon.

“In deze tijd is geld geëvolueerd tot fiatvaluta, uitgegeven door centrale banken,” voegde hij eraan toe. “Bitcoin lijkt meer op (…) edelmetalen dan op een wettig betaalmiddel dat dagelijks gebruikt wordt.”

Voor de gouverneur van de Mexicaanse centrale bank moet Bitcoin (of een ander token) een betrouwbaar betaalmiddel worden, wil het als geld worden beschouwd. En de prijs ziet stabiliseren.

“Mensen willen niet dat hun koopkracht, hun salaris, van de ene dag op de andere met 10 procent stijgt of daalt. Je wilt die volatiliteit niet voor de koopkracht. In die zin is het geen goede bescherming van de waarde,” legde hij uit.

Het is daarom een “risicovolle belegging met een slechte waarde”, concludeerde hij.

Precedenten

Eerder dit jaar waarschuwden andere hooggeplaatste centrale bankiers voor de gevaren van cryptomunten. In mei zei Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, dat mensen die in cryptovaluta’s willen beleggen “bereid moeten zijn om al hun geld te verliezen”.

“Ze hebben geen intrinsieke waarde. Dat wil niet zeggen dat mensen er geen waarde aan hechten, want ze kunnen een extrinsieke waarde hebben. Maar ze hebben geen intrinsieke waarde,” zei hij.

Eerder heeft de gouverneur van de Centrale Bank van Ierland, Gabriel Makhlouf, precies hetzelfde gezegd. Volgens hem moeten mensen die in cryptomunten investeren, verwachten dat ze alles verliezen.

“Persoonlijk zou ik er mijn geld niet in steken, maar sommige mensen denken dat het een goede gok is. Driehonderd jaar geleden staken mensen geld in tulpen omdat ze dachten dat het een investering was,” grapte hij.

Over de hele wereld geven centrale banken er de voorkeur aan te werken aan de ontwikkeling van hun eigen virtuele munt, de zogeheten CBDC, waarover zij wel controle zullen hebben.

(lb/NS)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.