Wordt Coinbase de volgende cryptobeurs die slachtoffer is van arbitraire regelgeving?

Brian Armstrong, de CEO van cryptobeurs Coinbase, heeft woensdag uitgebreid zijn beklag gedaan op Twitter over het gedrag van de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) jegens de cryptogemeenschap.

Toen Coinbase een uitleenfunctie wou uitrollen voor zijn platform en de SEC hierover inlichtte, reageerde het instituut door het uitlenen van cryptomunten te bestempelen als een effect. Dat is dezelfde categorie van verhandelbare rechten waaronder ook aandelen, obligaties, opties en termijncontracten vallen. Daardoor werden de plannen van Coinbase flink gedwarsboomd.

Armstrong kon niet begrijpen dat het lenen van cryptomunten een effect kon zijn. Bovendien bestaat de functie al jaren bij andere cryptobeurzen die werkzaam zijn in de Verenigde Staten (VS). Toen het bedrijf meer uitleg vroeg aan de SEC over de beslissing, werden enkele medewerkers van Coinbase gedagvaard en werd er zelfs gezwaaid met een rechtszaak. Volgens Armstrong werkte Coinbase mee met de eisen van de Amerikaanse beurswaakhond tijdens deze gebeurtenissen.

Wanneer dit allemaal voorviel, is niet duidelijk af te leiden uit het relaas van Armstrong. Wat we wel weten, is dat de Coinbase-baas in mei samenzat met een hele reeks Amerikaanse regelgevers. Ook een ontmoeting met Gary Gensler, de voorzitter van de SEC en een van de sterkste voorvechters van meer regulering van cryptomunten, stond op de agenda. Armstrong en Gensler ontmoetten elkaar echter nooit. “We organiseren geen gesprekken met cryptobedrijven”, klonk het bij de SEC vlak voor de meeting zou plaatsvinden. Nochtans was Coinbase het eerste cryptobedrijf dat ooit een beursgang in de VS maakte.

Armstrong apprecieert het titanenwerk van de SEC om enige vorm van regelgeving te bekomen op de cryptomarkt. Maar dan moet die regelgeving wel duidelijk, transparant en eenduidig zijn. Coinbase is daarom bereid om de SEC uit te dagen in de Amerikaanse rechtbank, gaf Armstrong aan. 

“Onze deuren blijven openstaan voor de SEC om onze sector de duidelijkheid te geven die het verdient, zonder klanten en bedrijven ondertussen schade te berokkenen”, besluit Armstrong in zijn reeks tweets.

Vergelijking met Binance

De manier waarop Coinbase wordt aangepakt door de Amerikaanse regelgevers doet verschillende cryptobeleggers denken aan de lijdenstocht van een andere bekende cryptobeurs. Binance kreeg het de afgelopen maanden aan de stok met regelgevers in allerlei landen dankzij diensten en functies op het cryptoplatform, die nochtans door verschillende cryptobeurzen worden aangeboden.

Het verschil tussen Coinbase en Binance is dat de baas van die eerste stevig van zich afbijt op sociale media. Binance-CEO Changpeng “CZ” Zhao probeert als reactie op de regulering die hem van alle kanten belaagt een betere vorm van compliance binnen zijn onderneming uit te bouwen. Een zware taak die op lange termijn voordelig kan uitdraaien voor het bedrijf, gokken sommige cryptoexperts.

Lees ook: De heksenjacht op Binance en waar het zal eindigen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.