Vlaanderen wil 150.000 dosissen AstraZeneca-vaccin aan minder bedeelde regio’s in de wereld doneren

Vlaanderen gaat 150.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin doneren aan minder bedeelde regio’s in de wereld. Dat meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in een persbericht. De bedeling maakt geen onderdeel uit van Covax, het internationaal initiatief om vaccins voor iedereen beschikbaar te maken.

Waarom is dit belangrijk?

Vaccinaties tegen corona lopen zeer vlot in Vlaanderen. In vele delen van de wereld is dat niet zo. Daarom worden er campagnes opgezet om riante voorraden vaccins te delen met landen die ze nodig hebben.

Vlaanderen zou momenteel 270.000 dosissen AstraZeneca in voorraad hebben. De komende twee weken worden daarvan 120.000 prikken gezet.

100.000 dosissen zouden al onmiddellijk beschikbaar zijn voor donatie. 50.000 dosissen zullen op 16 augustus beschikbaar zijn. “We houden dit nog als reserve in stock voor eventuele operationele en logistieke calamiteiten”, aldus het bericht van minister Beke.

Bilaterale overeenkomsten

De 150.000 dosissen zullen in twee tijden gedoneerd worden aan minder bedeelde landen in de wereld. De schenking zal via bilaterale overeenkomsten gebeuren, niet via het Covax-programma, omdat de doses al in ons land aanwezig zijn.

De precieze bestemming van de dosissen en wanneer Vlaanderen die zal leveren, moet nog bepaald worden.

4 miljoen dosissen

België neemt wel deel aan het Covax-programma. Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet vorige week weten dat ons land 4 miljoen dosissen zou schenken.

De vaccins zullen vooral terechtkomen in de landen van de Westelijke Balkan, de oostelijke en zuidelijke buurlanden van Europa en Afrika. In eerste instantie zullen 168.000 vaccins worden geleverd aan Oekraïne, gevolgd door 225.000 vaccins verdeeld over Kosovo, Armenië en Georgië.

Lees ook:

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.